Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Cyberchondria a pszichés elváltozások esetében

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A 21. század egyik tipikus jelensége a cyberchondria, a fogalom az internetes öndiagnosztizálásra utal, vagyis arra, amikor egy tüntet alapján elkezdünk kutatni az interneten és rövid idő elteltével már szinte bizonyosan tudjuk, nekünk mi lehet a bajunk, melyik betegségben szenvedünk és ezt hogyan lehet meggyógyítani. Ez gyakorlatilag a hipochondria modern, online változata.

Ha utána nézünk egy adott betegségnek érdemes az interneten leírtakat kritikusan kezelni, illetve lehetőleg a téma tekintetében releváns szakportálokat felkeresni. Ezt több szempontból is érdemes hangsúlyozni. Az első és talán legfontosabb, hogy az interneten megjelenő információk validitását túlnyomó többségben nem ellenőrzik, azaz rengeteg a tévhit kering a neten. A második, hogy az interneten általában részigazságok fedezhetők fel, nagyon kevés helyen van leírva egzakt módon egy betegség diagnosztizálásának a kritériumrendszere, ami különösen igaz a pszichés elváltozások esetében. A harmadik: az egyes pszichés kórképek tünetei átfedhetnek, könnyen eshetünk abba hibába, hogy nem a valós diagnózist találjuk meg. A negyedik és talán a legfontosabb: a kliensek, ha magukra egy betegséget igaznak tartanak, onnantól kezdve akár tudat-alatt is elkezdenek úgy viselkedni, ahogy az a kórképben le van írva, azaz tudat-alatt igyekeznek megfelelni annak a pszichés elváltozásnak, amiről úgy gondolják, hogy rájuk nézve is helyet álló. Hangsúlyozandó, hogy ez nem egy tudatos folyamat eredménye. Az ötödik szempont, ami miatt érdemes óvatosan keresgélni a neten: számos kliens már attól jelentős szorongást él át, hogy elkezd egy pszichés betegségnek utánanézni, ami akkut módon ronthatja az állapotát, súlyosbíthatja a tüneteit.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy ne nézzünk utána egy adott pszichés problémának a neten, csak kezeljük kritikusan az ott leírtakat. Számtalan előnye lehet annak, ha a kliens megfelelő információkkal rendelkezik a saját mentális állapotáról és esetleges betegségéről. Ennek az egyik előnye, hogy tud készülni az esetleges negatív állapotokra, a potenciális rohamokra, így nem fogja váratlanul érni. A második előnye: ha ismerjük az adott zavarhoz, vagy betegeséhez tartozó tüneteket, akkor jobban megérhetjük, hogy mi történik bennünk, esetleg találhatunk témában releváns szakkönyvet, ami segíthet a betegség kialakulásának a megértésében, a probléma megoldásában.

Minden esetre, ha pszichés problémával küzdünk és úgy véljük, hogy a tünetek alapján egy adott betegséggel érintettek lehetünk, menjünk el szakemberhez (pl. elmeorvoshoz) és kérjük ki az ő véleményét.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: