Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A cukorbetegség lelki terhei

Kohlné Papp Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Tudtad, hogy a cukorbetegség az egyik leginkább testileg, lelkileg és érzelmileg is megterhelő betegség?

A rendszeres vércukorszint mérés, tabletta szedés/inzulin beadás, a diéta betartása, rendszeres sport stb. megterheli a mindennapokat. 
Nem véletlen, hogy sok betegnél megjelennek a kiégés tünetei. Sokan úgy érzik belefáradtak a betegség mindennapos menedzselésébe, túlterheltek, frusztráltak. Dühösek, úgy érzik a cukorbetegség irányítja a mindennapjaikat. 
Ilyenkor jellemzően csökken a motiváció, nem ellenőrzik kellő rendszerességgel a vércukorszintjüket, elhanyagolják a gyógyszeres kezelést, a diétát és a sportot. 
Az, hogy a beteg egészségi állapota nagyrészt a saját kezében van, óriási felelősség és teher egyben.

Mit lehet ilyenkor tenni?
Érdemes rákérdezni a háziorvosnál vagy diabetológusnál ismer-e a közelben működő cukorbeteg klubot. Sokat jelenthet már önmagában a csoport támogatása, illetve gyakran maguk az érintettek tudják a legjobb tippeket adni, hogyan is illeszthető be a mindennapokba a betegség menedzselése.

Keressen fel egy dietetikust, aki segít az étrend változatosabbá, kiegyensúlyozottabbá tételében.

Érdemes pszichológus segítségét kérni, aki egyrészt kiszűri az esetleges társuló pszichés problémákat (pl. a motivációhiány mögött gyakran depresszió vagy túlzott szorongás is állhat) másrészt hatékony eszközöket ad a cukorbetegség mindennapos kezeléshez (pl. problémamegoldó készségek). Segít megküzdeni a kiégés tüneteivel, a mindennapos stresszel valamint a motivációhiánnyal.