Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A csók nem csak egy csók. De mit is jelenthet még?

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Egy tanulmány szerint a csókolózás gyakorisága fontos mutatója a szexuális elkötelezettségnek és a kapcsolati kötődésnek.

Egy nemrég megjelent új tanulmány bizonyítékot talált arra, hogy a csókolózási gyakoriság erőteljes mutatója a szexuális és kapcsolati elégedettségnek.

A kutatás célja, avagy a csók fontossága

“Azért érdekelt ez a téma, mert a viselkedésre, a kapcsolatokra és a szexuális elégedettségre összpontosító kutatások nagy része a nemi közösülést vagy más nyilvánvalóan szexuális magatartást vizsgált” - mondta Veronica Hanna-Walker, a Brigham Youngi Egyetem tanulmányának szerzője.

“Noha a romantikus csókolózás (azaz egy partnernek az ajkán való megcsókolása romantikus célokkal) nem minden kultúrában fordul elő, a nyugati kultúrában azonban mindenütt megtalálható. Filmek, TV műsorok, könyvek és még sok más kulturális műben. Meg akartam látni, hogy mennyire fontos ez a látszólag jelentéktelen és általánosan elterjedt cselekvés a romantikus kapcsolatokban. Más szavakkal, azt akartam tudni, hogy fontos a romantikus csók, vagy sem.”

A csókolózás pozitív hatásai

A kutatók az Amazon mechanikus török módszert használták fel az 1605 résztvevő felmérésére, akik legalább két évig elkötelezett kapcsolatban voltak.

A családi állapot, etnikai hovatartozás, szexuális irányultság, kapcsolathossz, oktatás, életkor és egyéb tényezők ellenőrzése után a kutatók azt találták, hogy azok, akik gyakrabban megcsókolták a partnerüket, hajlamosabbak voltak a magasabb szintű izgalomra és a szexuális elégedettségre a két legutóbbi szexuális élményük alatt. A csókolózás gyakorisága az orgazmus elérésének gyakoriságával is pozitív együttjárást mutatott.

A gyakori csókolózás magasabb szintű szexuális és kapcsolati elégedettséget is okozott.

“A csók hasznos eszköz lehet a kapcsolatok érzelmi és szexuális oldalról való közelítéséhez, erősítéséhez. A partnerünk megcsókolása növeli a szexuális izgalmat, a szex során bekövetkező orgazmus valószínűségét és növeli a partnerek közötti biztonságos kötődés érzetét. A csók a romantikus kapcsolatok kis részét adja, de fontos, hogy ne felejtsük el” - mondta Hanna Walker a PsyPost-nak.

Vizsgálandó területek és a nemek közötti különbségek

A jövőbeli kutatások vizsgálhatják a nemek közötti különbségeket, valamint az intim viselkedés különböző formáit, például a kézfogást és az ölelgetést.

“A csókolózás irodalma azt sugallja, hogy a férfiak és a nők eltérően gondolkodnak a csókolózásról. Például néhány kutatás azt sugallja, hogy a férfiak úgy gondolják, hogy a csókolózás fontosabb a kapcsolatok kezdetekor, illetve, hogy szexuális együttléthez vezet. Másrészt úgy tűnik, hogy a nők nagyobb hangsúlyt fektetnek a csókolózásra a kapcsolat során, és nem pedig csak a kapcsolat kezdetekor. Ellenőriztük a nemeket, de a nemek közötti különbségeket nem vizsgáltuk kifejezetten” - magyarázta Hanna Walker.

“Egy másik kérdés, amelyet meg kell oldani, hogy mit vált ki a csók a párokban? Tanulmányunk olyan emberekkel foglalkozott, akik kapcsolatban állnak, de nem kérdeztük a partnereiket.”

via PsyPost