Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Coaching pszichológia

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

A coaching pszichológia az egészséges emberek életminőségét, munkateljesítményét és kiteljesedését előmozdító, alkalmazott magatartástudományi terület.

Talán ebből a meghatározásból is látszik, hogy a coaching pszichológia szakít a hagyományos pszichoterápiás betegségközpontú gondolkodással. Ehelyett a fejlődésre, haladásra helyezi a hangsúlyt.

Mindenkiben megvan a potenciál arra, hogy vágyakat, értékeket és célokat fogalmazzon meg, amelyekért azután képes küzdeni. Azonban ez a képességünk sokszor háttérbe szorul a mindennapok terhei miatt.

A coaching folyamat abban tud segítséget nyújtani, hogy a kliens újra felfedezze ezt a potenciált, és képes legyen elindulni az önmegvalósítás útján.

Mikor érdemes a coachingot választani?

Amikor nincs idő vagy szükség arra, hogy mély önismeretre tegyünk szert vagy a személyiségünket érintő változásokat keressünk. Természetesen kellő tudatosság és önreflexió mellett minden folyamat és minden cselekvés az életben fejleszti az önismeretet, de a coaching folyamatban nem ezen van a hangsúly, hanem azon, hogy a meglévő képességeinket a legjobban hasznosítsuk.

Miért hasznos, ha a coach egyben pszichológus is?

Azért, mert esetenként előfordul, hogy az önmegvalósítás útjában nem csak külső akadályok gátolnak minket, hanem belső küzdelmek, félelmek is. Ilyenkor a pszichológus coach rugalmasan képes váltani a módszerek közt, hogy ne meddő, erőltetett harc legyen a fejlődési kísérlet. Egy-egy coaching folyamatba olykor szükséges néhány alkalmas pszichológiai konzultációt is közbeiktatni, ami után újabb lendülettel folytatódhat a munka.

További előnye a pszichológus coachnak, hogy felismeri azokat a helyzeteket, amikor valamilyen a kliens számára is eddig rejtett probléma áll az önmegvalósítás útjában.

Ismeri a pszichopatológiát, így fel tudja mérni, hogy a sikertelenség miatti lehangoltsággal, vagy esetleg kezelést igénylő depresszióval van dolga. A tudása birtokában képes bevonni a megfelelő társ szakembereket is a fejlődési folyamatba, ha szükséges, így egyszerre tud az adott kliens gyógyulni, megújulni és fejlődni is.

A szakmai kompetenciákon túl mi szól még a pszichológus coach mellett?
- A hivatásra jellemező folyamatos képződés és önfejlesztés,
- elköteleződés az emberek segítése és fejlesztése mellett,
- empátia,
- törvény által biztosított titoktartási kötelezettség.

A coaching folyamat

A coaching a terápiához képest egy lényegesen rövidebb, fókuszáltabb együttműködés. Természetesen a probléma összetettsége határozza meg a találkozások számát, de általánosságban elmondható, hogy 10-15 alkalom alatt legtöbben választ és megoldási módot találnak az életükben aktuálisan felmerülő kérdésekre, problémákra.

Fontos, hogy a coaching nem tréning, és nem tanácsadás. Nem arról van szó, hogy egy szakértő valamilyen készséget tanít, fejleszt, esetleg irányt mutat. A hangsúly azon van, hogy a kliens képes legyen saját maga, az aktuális helyzetben, a meglévő képességeire támaszkodva egy hatékony megoldást találni a problémára. Olyat, amelyet véghez is tud vinni, de amelyre egyedül nem vagy csak nagyon hosszú idő után talált volna rá.

A coaching során a találkozások gyakoriságát rugalmasan lehet igazítani a lehetőségekhez.

Az igényeket és elvárásokat az első alkalommal lehet tisztázni, ahogyan a közös munka célját, és várható hosszát is.

​Minden attól függ, a kliensnek mire van szüksége, és milyen léptékben akar haladni az úton.