Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A burn out ellen "irodakutya"

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

 Egy svéd kutató, Linda Handlin bebizonyította, hogy a szeretetért, kötődésért felelős oxytocin hormon nemcsak emberi kapcsolatok hatására termelődik bennünk.

Kutyatartók, amikor a kutyájukat simogatják, hasonló értékeket produkálnak, mint az anyák, amikor gyermekeikkel tevékenykednek. A kutyákban is termelődik ez a hormon, ettől alakul ki a mély kötődés.

 Az oxytocin redukálja a stresszhormonokat.

 A burn out egyik természetes megelőzése lehet, hogy amennyiben lehetséges a kutyát az irodába, a munkahelyünkre is magunkkal vigyük.

 A kutya sokat alszik nap közben. Néha odajön és megnézi, hogy hogy vagyunk. Ettől jó érzésünk lesz, viszont ki is kell őt vinni. Míg mások cigizni járnak ki, az irodakutyákkal sétálunk, amitől lenyugszik az ember.

 

Arról nem is beszélve, hogy kedvenc háziállatunk életminőségén és várható élettartamán is jelentősen javítunk, ha nincs egész nap a lakásba zárva.

Vannak cégek akik pontosan ezek miatt az okok miatt megengedik, hogy az alkalmazottaik kutyát hozhassanak a munkába.

 Például a Google azt hirdeti magáról: "We are a dog Company“ - Azaz kutyás cég vagyunk, és az Amazon Seattle-i központjában is közel 1500 kutya „dolgozik“.

 Alap követelmény, hogy a kutya szófogadó, egészséges és gondozott legyen.

 A kutya soha ne csak azért legyen az irodában , mert stresszoldó, hanem mert része a csapatnak és mert szeretik.

 Persze ez a kutyás „cégkultúra“ Magyarországon még elég szokatlan, de a bizonyított pozitív hatásai miatt remélhetően hamar elterjed.

Problémakör: