Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A borderline személyiség zavar terápiás lehetőségei

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A borderline személyiség zavar „elnevezés arra a határra utal, amely a neurózisok és a pszichózisok között található”, (röviden BPD) egy komplex tünetegyüttes. A BPD-vel diagnosztizált személyeknek gyakran vannak depressziós, mániás, pszichotikus, illetve pszichopátiára utaló tünetei, melyek gyorsan képesek váltakozni.

 Megjelenhet tünetként, amikor a beteg ön-képe és önértékelése nem stabil. Előfordulhat, hogy a betegnek öngyilkossággal kapcsolatos gondolatai vannak, súlyosabb esetben még öngyilkosságot is elkövethet. A BPD-es betegek gyakran nehezen tudják megfékezni a vágyaikat, emiatt könnyen válhatnak alkohol, vagy drog függővé. Nagy nehézséget okoz számukra agresszív késztetésük kontrollálása. Ezen tünetek a miatt a BPD-s betegek nagyon nehezen tudnak beilleszkedni a társadalomba, gyakran antiszociálisan viselkednek.

A BPD-s beteg kezelése során szükséges gyógyszeres és pszichoterápiát együtt alkalmazni. A gyógyszeres kezeléssel elsősorban a tünetek csökkenthetők, viszont gyógyulást csak pszichoterápiával lehet elérni. Ennek két módszere ismert.

A BPD leghatékonyabban analitikus terápiával kezelhető, bár ez egyes esetekben éveket is igénybe vehet. Ennek az az oka, hogy az analitikus terápia a kognitív terápiákkal ellentétben nem csupán tünetekre koncentrál, hanem sokkal mélyebbre hatol, elsősorban a tűnteket kiváltó betegség okát kívánja vizsgálni és megszüntetni. A terápia során újra strukturálják a beteg személyiséget, illetve a kezelők megtanítják neki, hogyan lehet helyesen értelmezni saját, illetve mások érzelmeit. Arra is rávezetik, hogy saját félelmeit, bizonytalanságát ne vetítse ki másokra, ezáltal elérhető, hogy betegnek tartós társas kapcsolatai alakuljanak ki. Rick Nauert szerint az analitikus terápiák 80%-ban sikeresen tudják gyógyítani a BPD-t.

A fentiekkel ellentétben a kognitív terápia, a tüneti kezelés céljából, elsősorban a hibás gondolkodási technikákat akarja megváltoztatni. Ennek során feltárják a hibás gondolkodási módokat, megtanítják a betegnek, hogyan kezelje a stresszes helyzeteket. Kielemezik a kommunikációs stílusát, illetve ha szükséges, akkor azt módosítják.

A fentiek alapján a BPD ma már eredményesen kezelhető, erre rengeteg pozitív példát találni a szakirodalomban.

Hollósy-Vadász Gábor

pszichológus

PhD hallgató