Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A borderline és a kilenc kritérium

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A borderline személyiség zavarnak számos tünete létezik. Ezeket a tüneteket kilenc nagyobb csoportba sorolták, melyekből ötnek a megléte szükséges feltétele a diagnózishoz. Ezek a tünetek:

  1. Kétségbeesett erőfeszítés a valós vagy képzelt elhagyatás elkerülésére. Az átmenet szeparációs szorongást okoz, emiatt gyakran ragaszkodik az átmeneti tárgyakhoz, ami egyfajta önmegnyugtatás is.  
  2. Instabil és intenzív interperszonális kapcsolatok mintázata, amelyekre az idealizálás és a lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző. Ez gyakorlatilag a kulcstényező, mivel itt jelenik meg leginkább a hasítás, vagyis, egyik nap még nagyon szeret valakit, a következő napon már szélsőségesen negatívan viszonyul hozzá.
  3. Identitászavar: kifejezetten és tartósan instabil önkép vagy önértékelés. Gyakran megjelenik az önleértékelés, ami mögött az elhúzódó identitáskrízis áll. Ennek következtében nehezen tudnak elköteleződni pl. szakmák, munkahelyek irányába.
  4. Impulzivitás, legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető területen (költekezés, szex, szerhasználat, gondtalan autóvezetés, falás).
  5. Ismétlődő szuicid viselkedés, gesztusok, fenyegetés, önsértő viselkedés. Az önsértés nem minden esetben azzal a céllal következik be, hogy halálhoz vezessen, időnként arra szolgál, hogy a lelki fájdalmat a testen keresztül láthatóvá tegye. Abban az esetben, ha a személy másfajta pszichiátriai elváltozással is küzd, akkor az öngyilkosság gyakorisága szignifikánsan magasabb lesz.
  6. Affektív instabilitás a jelentős hangulati reaktivitás következtében (pl.: intenzív epizodikus diszfória, irritábilitás vagy szorongás, mely rendszerint néhány órán át tart és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább). Az alaphangulat már krónikusan rosszkedvű. Gyakran jelenik meg a nagyon erőteljes düh érzete, és az intenzív szorongás.
  7. Krónikus üresség érzete. Magányosnak érzi magát, nem tud részt venni a társasági élményekben. Időnként az üresség érzete ellen impulzívan viselkedik, vagy szerhasználat felé fordul.
  8. Inadekvát intenzív harag, vagy a harag kontrollálásának nehézsége (pl.: gyakori dühkitörések, állandó harag, ismétlődő verekedés). Fokozott agresszió, és a kontroláltalan indulatok gyakran kitörnek, ami a könnyen megrémiszti a körülötte lévőket.  
  9. Átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek. Ennek során megjelenhetnek pszichotikus tünetek pl. zavart gondolkodás, kvázi pszichotikus téveszmék és kvázi hallucinációk. Valódi téveszmék és hallucinációk ritkán fordulnak elő.

Forrás: Kuritárné Szabó Ildikó (2016): Bordeline személyiségzavar. Tünettan, etiológia, terápia.

Hollósy-Vadász Gábor