Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Bombaként robban példaképeink üzenete

Heller Csilla képe
Ellenőrzött szakember
Egy hete zajlik a vita az egyik legnépszerűbb magyar előadó páros, Majka és Curtis szakításáról. Előbbi a Szegedi Ifjúsági Napokon élőben rohant ki barátja életstílusa és drogfüggősége ellen, amivel tudattalanul is fontos, kábítószer ellenes  üzenetet fogalmazott meg.  

 

Példaképek
Azt, hogy az egyik legnépszerűbb magyar rapper, Majka a SZIN-en nagy nyilvánosság előtt „szakított” előadó társával, barátjával, Curtissel, valószínűleg mindenki tudja már, aki legalább egy hírportált megnyit naponta. Az sem titok, hogy  a botrányhoz Curtis állítólagos drogfüggősége vezetett, melyet sem Majka, sem a velük dolgozó stáb nem akart többé a szőnyeg alá söpörni. Arról, hogy ez volt-e  a szakítás legmegfelelőbb módja, megoszlanak a vélemények. Pláne, mert a tét sem kicsi. Legsikeresebb közös daluk, a Belehalok több, mint 52 millió megtekintésnél tart a youtube-on, de Király Viktorral közös Füttyös című új szerzeményük is a 10 milliós  álomhatár felé közelít. 

 

Támogató beletörődés
 Vannak, akik szerint ezzel a lépéssel Majka egyszerűen feldobta barátját rendőrségen, hiszen  Magyarországon a zero-tolerancia értelmében, nem csak a drogok előállítása, árusítása, de használata és birtoklása is büntetendő. Mások szerint azonban van az a pont, ahol már nem tehet mást  az ember, csak, hogy kiborítja a bilit, így Majka tette is abszolút érthető. Arról azonban nem esik szó, hogy bárhogy is legyen, Majka talán tudattalanul is tett a drog elleni harcért, amikor véleményt formált a függőség dolgában.  Példaképeink tettei ugyanis – főként kamaszkorban – egészen új irányba terelhetnek.
 Gyerekként általában a szüleinkre szeretnénk hasonlítani, kamaszkorban azonban szinte kötelező rajongani, és imádatunk tárgyára példaképként gondolni, tudjuk  meg  Heller Csilla pszichológustól, aki elmondja, ebben a nagyon fogékony időszakban különösen fontos, hogy jó példát lássunk. – Lehet vitatkozni arról, hogy így kellett volna intézni a dolgot, vagy nem, de azzal, hogy Majka kimondta, nem hajlandó tovább dolgozni valakivel, aki drogozik,  olyan példát mutatott, ami sok rajongójának segíthet a nehéz helyzetben. Falazással, beletörődéssel csak támogatjuk a függőséget,  az elhatárolódás a helyes lépés – világít rá a szakértő, és kifejti, a kamaszkor az az időszak, amelyben az identitás még csak alakul, ezért hangsúlyos, hogy kivel-mivel azonosul a fiatal.
 

Megváltoztat a függőség
Majka egyébként maga sem szent, ezt pedig nem is rejti véka alá.  A szakítás másnapján készült Index interjúban elmondja, fiatalon ő maga is drogozott, főleg könnyűdrogokat próbált ki, speedet, füvet, hasist, extasyt. Talán egy évig tartott ez az állapot, de rájött, hogy a lehető legrosszabb úton jár, ha számít a jövője, mert a függőség megváltoztatja az ember személyiségét. Azóta is fél a tudtamódosító szerektől, még az altatót sem szed soha, állítja.
Heller Csilla felhívja rá a figyelmet, azért jó, ha nem vakon követjük a példaképeinket. Egyfajta kritikai gondolkodás kialakítása elengedhetetlen az életben, hiszen példaképeink is emberek, akik természetesen hibát is követhetnek el, vagy tehetnek olyat, amit nem érdemes utánozni.
Hiába imádjuk például Will Smitht, aki nemrég Budapesten forgatott, utána csinálni a Lánchidas-mutatványt, nem biztos, hogy életbiztosítás lenne. Gondolkodni tehát akkor is kötelező, ha valakire van is miért felnézni.  – A kamaszokra jellemző, hogy akár teljes egészében másolják a példaképeik viselkedését, de felnőttkorra ennek meg kell változnia. Egy kialakult, erős identitású egészséges ember látja példaképe jó és rossz oldalát is – magyarázza a szakértő, és azt tanácsolja, akár több, más-más területen erős példaképet is próbáljunk meg választani.

Tudatos választás
Egy néhány évvel ezelőtt tizenhárom országban, tizennégyezer ember részvételével végzett felmérés szerint világviszonylataban  Bill Gates az egyik legnagyobb példakép, de előkelő helyen áll Barack Obama, Nelson Mandela, Ferenc pápa és Angelina Jolie is, és helyet kapott  Putyin orosz elnök,  Erzsébet királynő, valamint Ophrah Winfrey is.
Heller Csilla szerint érdemes azokra figyelni, akik inspirálnak, előre visznek minket. – Olyan példaképet válasszunk, aki a szakmánkban vagy a hobbink területén letett már valamit az asztalra, olyat, akihez igazodva mi magunk is többek leszünk, akinek a személye folyamatosan új, nagyobb  célok kitűzésére és elérésére   késztet – javasolja és hozzáteszi, az sem baj, ha csalódunk. – A kamaszok még túlmisztifikálják, istenítik a példaképeiket. Az ő világuk szélsőséges, fekete-fehér, a felnőtteké viszont egészen más. Ami tizenévesen határtalan csodálat, annak felnőttkorra tiszteletté kell szelídülnie – fejezi be.

 

Széchenyi nem kopik el
Egy tavalyi felmérés szerint itthon Széchenyi István (14,3%) és Mátyás király (13,3%) népszerűsége örök. A történelmi példaképek között Szent István a harmadik (9,5%), majd jelentősen lemaradva Kossuth Lajos (5,4%), Deák Ferenc (4,6%) és Rákóczi Ferenc (1,7%) következik.
Vérszomjas vámpír a példa. Egy romániai fiatalok körében készült friss felmérés szerint, a  megkérdezettek 28 százaléka Vlad Tepest, azaz Drakula grófot  tartja példaképének.

Erdetileg megjelent a Délmagyarország és a Kisalföld regionális napilapokban 2018. augusztus 30-án. Szerző: Trogmayer Éva. Publikálva a szerző engedélyével.