Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Bodywork - testmunka

Császár Rozsovits Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Az utóbbi években jelent meg a bodywork, mint csoportos önismereti módszer. Mi is ez pontosan? Hogyan működik? Mire jó? Kiknek ajánlott?

  • Mi ez?

A bodywork egy olyan csoportos önismereti módszer, amely a testtudatosságon alapul. A táncterápiás módszerekhez sorolják, hiszen mozgás alapú, és önismereti, fejlődési céllal dolgozunk benne. A bodyworkben az önismereti munka alapja a testtudatosság, ahogy például a jógában is, itt azonban nem előre meghatározott mozdulatok hatásait vizsgáljuk magunkban, hanem engedjük, hogy a testünk szabadon mozduljon, és ezt a folyamatot figyeljük meg.

  • Hogyan működik?

A bodyworkben kevesebbet beszélünk, mint más önismereti módszerekben. A zene és a testi tapasztalások segítségével jutunk el az érzelmek és az emlékek birodalmába. Megfigyeljük az érzékelésünket a jelen pillanatban, kapcsolatba kerülünk a testünkkel.

A csoportban egyszerű helyzetekben megtapasztalhatjuk, hogy különböző hatásokra milyen érzetek jelennek meg a testünkben, és ezekhez milyen érzelmek, gondolatok társulnak. A “feladatok”, vagy inkább felkínált helyzetek között sok páros, vagy csoportos gyakorlat van. Az érintések, kapcsolódások, egymásra hatások testi átélése felidézheti bennünk azokat az emlékeket, amikor hasonló testérzeteket, érzelmi állapotokat éltünk meg, és ezeket most tudatosabban újraélhetjük. Megfigyelhetjük, milyenek az automatikus reakcióink, és ha úgy döntünk, hogy most máshogy reagálunk, megtapasztalhatjuk ennek hatását önmagunkra és másokra. Ezeknek a helyzeteknek a megélése által létrejöhet a megértés, elfogadás, továbblépés, fejlődés…

A bodyworkben kisebb-nagyobb mértékben módosul a tudatállapotunk. Így könnyebben férünk hozzá belső tartalmainkhoz, és ezeket szimbolikusan, analógiásan dolgozzuk fel. Így sokszor nem is tudjuk, és nem is kell logikusan megérteni, ami történik, a változás akkor is elindul bennünk.

  • Mit lehet a bodyworkben megtapasztalni?

A felkínált tapasztalások között legerősebb, töltő, gyógyító hatása az intimitásnak van. A puha, finom érintések felidézik azt az anyai szeretetet, amit gyerekként átéltünk, vagy éppen hiányoltunk. A csoport elfogadó terében kipróbálhatjuk, milyen elfogadni az érintéseket, megpihenni, feltöltődni mások által, és azt is, milyen elfogadni a társakat, és adni ezeket az érintéseket, öleléseket, másokat tölteni.

A másik oldala a lehetséges élményeknek az én-erő megtapasztalása, az apai konfrontáció. Megfigyelhetjük, hogyan tartjuk a határainkat. Mi az, ami jólesik, mire mondunk igent? Mi az, ami nem esik jól, fáj, dühít, vagy untat? És merünk-e ezekre nemet mondani?

A harmadik lehetőség pedig, amit a bodywork kínál, a meditáció. Az itt és most érzékelése. Annak a megengedése, ami éppen történik, ami meg akar jelenni a világban, ami lenni akar. És mindezekre tudatosnak lenni.

  • Mire jó?

Ezzel a módszerrel felszínre hozhatók és feldolgozhatók, feloldhatók a korábbi traumák. Elsősorban a kora gyermekkori, beszéd előtti időszak, a születés, a magzati időszak, vagy akár az inkarnációval, a létbe lépéssel kapcsolatos témák dolgozhatók át ezzel a módszerrel. Ezeket a területeket a “beszélgetős” önismereti módszerekkel nem lehet elérni.

Fontos a pozitív minőségek megélése is, amikhez a traumák, fájdalmak nyomán kialakult védekező mechanizmusaink miatt sokszor nem férünk hozzá. A bodyworkben tehát cél a pozitív érzések, a biztonság, az erő, az öröm, a szeretet megélése és gyakorlása is.

Mindezeken túl, lehetőség van a személyes én-en túlmutató, spirituális megélésekre is.

  • Kiknek ajánlott?

A bodywork nem pszichés betegségek gyógyítására ajánlott, hanem önismeretre, fejlődésre, kiteljesedésre vágyóknak, spirituális úton járóknak.

 

További információk szerezhetők a Bodywork - Nonduális Szemléletű Táncterápiás Egyesülettől