Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A bocsánatkérés pszichológiája

Votisky Petra képe
Ellenőrzött szakember

Nemrégiben a Fem3 Cafe-ban a bocsánatkérés pszichológiájáról beszélgettem. Ott sajnos nem volt igazán hosszú idő kifejteni a témát, ezért úgy gondoltam, hogy egy cikkben egészítem ki.

A bocsánatkérés és a megbocsátás egy éremnek a két oldala, de léteznek egymás nélkül is. Akkor is kérhetünk őszintén bocsánatot, ha nem várunk / nem kapunk megbocsátást és akkor is bocsáthatunk meg valakinek, ha nem kért tőlünk bocsánatot. A mai cikk a bocsánatkérésről szól, egy következő pedig a megbocsátásról. Mindkettő rendkívül izgalmas téma.

Miért érdemes bocsánatot kérni?

A megbántott és az, aki megbántotta szorosan össze vannak láncolva érzelmileg. Ebből a megterhelő kötelékből jelenthet kivezető utat a bocsánatkérés. A megbántott másik is könnyebben bocsát meg, ha segítjük ezt a folyamatot egy bocsánatkéréssel. Ha pedig megbocsátanak nekünk, akkor biztosan nő az önbizalmunk, sőt akkor is, ha nem követi megbocsátás a bocsánatkérésünket, hiszen ezzel a bocsánatkéréssel felül tudtunk emelkedni a saját sérelmünkön. A kutatások szerint a bocsánatkérés ráadásul szimpátiát kelt. Már csak ezért is érdemes bocsánatot kérni.

Mi van azonban akkor, ha valaki folyamatosan bocsánatot kér?

Ez is egy gyakori jelenség, sokszor egy kapcsolati játszma része. Az ok nélküli folyamatos bocsánatkérés se nem növeli az önbizalmat, se nem javítja a kapcsolat minőségét. Ezt érdemes elkerülni. Akkor kérjen bocsánatot, ha valóban hibát követett el. Ha pedig azt veszi észre, hogy úton-útfélen bocsánatot, elnézést kér, akkor hasznos lehet az, ha önmagába néz, hogy vajon ez miért lehet. Ha pedig szükséges, akkor érdemes szakemberrel, coach-csal, pszichológussal egyeztetni, mert ez a „szokás” hosszú távon biztos, hogy rombolja az önbecsülésünket, illetve egy nem megfelelő önértékelés, kapcsolati szerep jele lehet.

Hogyan kérjen bocsánatot?

A bocsánatkérés legyen őszinte. Vállalja fel azt, hogy hibázott és ígérjen valamiféle jóvátételt, kártalanítást, ha lehetséges. Ez biztosan segíti a másik oldalon a megbocsátás folyamatát.

Az rendkívül fontos, hogy a bocsánatkérést ne kövesse „de” szó. Például „Bocsánat, hogy összetörtem a vázádat, de miért kellett az asztal szélére tenned?”

A fókusz sokkal inkább a saját cselekedetén legyen, ne pedig azon, hogy a másik mit hibázott.

A megbocsátásért gyakran dolgozni kell. Minél nagyobb a hiba/sértés, amit elkövetett, annál több időbe telhet a másiknak, míg meg tud Önnek bocsátani. Ugyanúgy, ahogy a bocsánatkéréshez egy rövidebb-hosszabb folyamat vezet, a megbocsátáshoz is. Ez vegye figyelembe és ne sürgesse a másikat.

Mi van akkor, ha úgy érzi, hogy nem tud őszintén bocsánatot kérni?

Ilyenkor figyelje meg, hogy mit érez a történtekkel kapcsolatban. Úgy érzi, hogy nem Ön a hibás, de mégis valamiféle bocsánatkérést várnak el Öntől, akkor érdemes tisztázni a helyzetet: Ön hogy látja, mit érez az egésszel kapcsolatban és hallgassa meg a másik oldal szempontjait is. Lehet, hogy félreértés történt.

Ha pedig kifejezetten nehezére esik elismerni, ha hibázott, akkor ezzel a témával hasznos lehet foglalkoznia, akár egy önismereti csoportban, akár egyénileg, egy szakember segítségével.

A bocsánatkérés gyerekeknél.

Ahhoz, hogy egy gyerek őszintén bocsánatot tudjon kérni, el kell jutnia a személyiségfejlődés egy adott szintjére. Képesnek kell lennie önreflexióra, decentrálásra (a másik szempontjainak figyelembevételére), az ok-okozati összefüggések megértésére és egy olyan fokú empátiára, amivel megérti, hogy a másikra milyen hatással volt az ő cselekedete. Ezek a képességek kisiskolás korra alakulnak ki.

Ennek ellenére fontos, hogy már korábban is jó példával járjon Ön is elöl. Ha hibát követ el, akkor ismerje be és kérjen bocsánatot, akár a gyerektől, akár a gyerek jelenlétében mástól. A bocsánatkérésre való felszólítás a lehető legkevésbé hatékony módja annak, hogy egy gyereket megtanítson arra, hogy elismerje a felelősségét és bocsánatot kérjen a hibáiért. A szeretetteli szülő-gyerek kapcsolat és a jó példa az, ami segíti a gyereket is, hogy eljusson a valódi bocsánatkérésig.