Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Unger Szilvia képe
Ellenőrzött szakember

Az első szerelem 'patológiája'

A gyermekkorban kialakított kötődési minták végig kísérik az egész felnőtt életünket, meghatározzák viselkedésünket, érzelmeinket és a társas kapcsolatainkat. Amennyiben a gyermek nem kap elegendő, a szükségleteit kielégítő szeretetet, biztonságot a szüleitől - például tartós szeparáció, veszteség, vagy a kapcsolatban átélt állandó stresszhelyzetek miatt - a megfelelő kötődési séma kialakulása károsodni fog.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A fétis pszichológiája

Manapság a közéletben nagyon gyakran halljuk ezt kifejezést, hogy fétis. Mire is utal ez a fogalom? Pszichológusként a fétist, úgy határozhatjuk meg, hogy egyfajta szexuális vonzalom bizony tárgyak vagy testrészek, illetve szinte bármi iránt (pl. harisnya). Extrém esetben ez a vonzalom szinte kizárólagossá válik, vagyis személy csak a fétis tárgya iránt érez szexuális vonzalmat, más iránt egyáltalán nem, ez sokszor az egyén számára komoly szenvedést okoz.

Szabó Fanni képe
Ellenőrzött szakember

Pszichológiai időérzékelésünk

Nem is gondolnánk, hogy az időhöz való viszonyulásunk mennyire meghatározza a gondolatainkat és a tetteinket. Philip Zimbardo amerikai szociálpszichológus, a Hősök Tere projekt alapítója és az elhíresült börtönkísérlet vezetője, hat időperspektívát fedezett fel, amelyek tudattalanul hatással vannak az életünkre.

Unger Szilvia képe
Ellenőrzött szakember

A krónikus betegségek hatása a mindennapi életvitelre

A krónikus betegség sok tekintetben megváltoztathatja a páciens életkörülményeit, gyakran - ha csak átmenetileg is - de le kell mondania azokról a dolgokról, amiket addig szeretett, amikért addig küzdött. A krónikus betegség negatív hatással lehet a munkavégzésre, a tanulmányokra, a szociális életre, a szabadidős tevékenységekre, a jövőbeli célokra, minden olyan dologra és területre, ami eddig a páciens mindennapi életét alkotta. Ez a változás nagyban függ a páciens állapotának súlyosságától, és attól, hogy milyen jellegű, erősségű tüneteket él át.

Kószó Ádám képe
Ellenőrzött szakember

Gondolatok a magunkkal való elégedetlenségről

Biztosan ismerős az a helyzet, mikor a belső hang azt mondja: „nem vagy elég...”, és a három pont helyére persze behelyettesítheti ki-ki a maga verzióját. Nem vagy elég szép, okos, szorgalmas, szerethető. Nem vagy elég. De mégis mi történik?

Múlt héten egy sématerápiás továbbképzésen vettem részt, ott talált meg ez a téma. Ahhoz tehát hogy megértsük az önmagunkkal való elégedetlenség témakörét (ebből az aspektusból), lépjünk egyet hátra.

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Átkeretezés – minden attól függ, hogyan nézzük?

Lassan egy éve, hogy a megszokott világunk helyett egy egészen más valósághoz kell alkalmazkodnunk. Ami ráadásul ’adottnak’ tűnik, azaz úgy érezhetjük, hogy nincs más választásunk, mint elfogadni a körülményeket… A személyes érintkezéssel járó kapcsolataink beszűkültek, lehetőségünk sincs rájuk és olyan szabályokat kell követnünk, amelyeket valaki más határozott meg.

Velez Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Tévhitek a pszichológusról

Annak ellenére, hogy egyre szélesebb körben bebizonyosodik, hogy a krónikus betegségek hátterében gyakran elakadt, vagy eltorzult lelki folyamatok állnak, a lelki higiéné csak lassan hódít teret az emberek között. Az előző generációk alapélménye az elfojtás volt, és a közelmúltban, illetve napjainkban felnövekvő generáció még ezt hozta magával örökségül. Emiatt lehetséges, hogy a lelki munkánkat segítő szakemberek tevékenységét – azok  számára, akiket nem érint – sejtelmes homály lengi körül.

Szalay Nikolett képe
Ellenőrzött szakember

Pandémiás burnout?

Majdnem egy éve tart a pandémiás helyzet, lassan ugyan érkeznek a vakcinák, de még mindig nem látjuk a végét. Sokunk mostanra érzelmileg és mentálisan nagyon elfáradt, kiégés közeli állapotba került.

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

Ki és mi tesz téged boldoggá

A legtöbbször azt tapasztalom, hogy a hozzám fordulók nagy része nem tudja, mi nekik a valójában jó.  Egyszerűen nincs elképzelésük arról, hogy mit szeretnének dolgozni, (mert amit éppen csinálnak, azt nem is szeretik), de azt sem tudják milyen lenne számukra egy kiegyensúlyozott kapcsolat, milyen lenne egy értékes élet.

Parák András képe
Ellenőrzött szakember

Összefüggések a pozitív pszichológia és coaching között

A coachinggal legtöbbször párhuzamba állított lelki segítő és fejlesztő módszer a pozitív pszichológia. Ez logikus, hiszen a pozitív pszichológia és a coaching egyes alapvetései megegyeznek és coach tankönyvek, tanfolyamok gyakran merítenek a pozitív pszichológia eredményeiből.

Oldalak