Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A belső Tanú II.

Cserép Csongor képe
Ellenőrzött szakember

Kéredző: Létezhet tudatosság a tudat tárgya nélkül?

Mahárádzs: Amikor a tiszta tudatnak tárgya van, azt tanúságnak nevezzük. Amikor létrejön a tárggyal az önazonosulás is, amelyet a vágy vagy a félelem okoz, az ilyen állapotot nevezzük személynek. Valójában csak egyetlen állapot van; amikor ezt eltorzítja az önazonosítás személynek nevezzük, amikor elszínezi a lét érzése, akkor tanúnak, amikor színtelen és korlátlan, akkor a Legfőbbnek hívjuk.

K: Hogyan érhetem el a tökéletességet?

M: Maradj csendes. Végezd a munkádat a világban, de belsőleg maradj csendes. Akkor minden el fog jönni hozzád. Ne a megvalósulásért végzett munkádban bízz. Mások számára nyereséget jelenthet, de számodra nem. A te reményed abban áll, hogy elmédben csendes, és szívedben nyugodt maradsz. A megvalósult emberek nagyon nyugodtak.

K: Nos, az mondtad, én vagyok a Legfelsőbb Valóság. Hiszek neked. Mit a következő teendőm?

M: Már mondtam. Fedezd fel, hogy mi nem vagy. Test, érzések, gondolatok, ideák, idő, tér, lét és nemlét, ez és az – semmilyen konkrét vagy absztrakt dolog, amire rá tudsz mutatni, nem te vagy. A pusztán verbális kijelentés nem működik – vég nélkül ismételhetsz egy formulát, anélkül, hogy bármilyen eredménnyel járna. Folyamatosan figyelned kell magad – különösen az elmédet – pillanatról pillanatra, semmit el nem mulasztva. Ez a tanúság elengedhetetlen az Énnek a nem-Éntől való elválasztásához.

K: Milyen új tényezőt kéne behoznom?

M: A tiszta tanúság attitűdjét, hogy az eseményeket anélkül szemléld, hogy részt vennél bennük.