Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A barátság számokban

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Közel 60 éve ünnepeljük a barátság világnapját. Az elmúlt évtizedekben rengeteg dolog változott a világban, ami így vagy úgy, de az emberi kapcsolatainkat is átalakította. Joggal merült fel a kérdés a kutatókban, hogy a mai rohanó életforma mellett hogyan lehet életre szóló barátságokat kialakítani.

Látszólag egyszerűnek tűnhet a válasz, hiszen manapság akár 0-24-ben is kommunikálhatunk. A modern technológiának hála, könnyen legyőzhetők a távolságok, írásban és szóban is szinte azonnal kifejezhetjük mások felé a gondolatainkat, vagyis akár egész nap ON üzemmódban pöröghetünk.

Ennyi azonban sajnos nem elég.

A tartós barátságok kialakítása nem pusztán kommunikáció.

Hall kutatása szerint a szoros barátságok kialakulásában jelentős szerep van az együtt töltött órák számának, csakúgy, mint a közösen végzett szabadidős tevékenységnek. Egész pontosan azt találta, hogy nagyobb, mint 50 % eséllyel alakul két egyszerű ismerős kapcsolata lazább barátsággá, ha körülbelül 43 órát töltenek együtt három hét alatt. Ha még ennél is több időt (3 hét alatt 57 órát vagy 3 hónap alatt 164 órát) fordítanak egymásra a felek, akkor a kapcsolatuk nagy valószínűséggel szoros barátsággá alakul.

Természetesen nem kell stopperrel mérni az együtt töltött időt, hiszen maga a kutató is megjegyezte, hogy a barátság elmélyítéséhez elengedhetetlen a tartalmas beszélgetés. Vagyis ebben az esetben is igaz, hogy a minőség fontosabb a mennyiségnél. A mély témák, a mindennapi események megosztása, és a humor segítik a barátság fejlődését, azonban a csevegés (small talk) nem.

Hall és társa, Davis egy korábbi elméletükben is kifejtették, hogy a szoros kapcsolódás evolúciós szempontból is elengedhetetlen a túléléshez, a kötődéshez, a szeretethez, a tanuláshoz és a tanuláshoz, valamint előrejelzi az egészséget és a jólétet. Tehát az emberek alapvetően evolúciós szempontból is motiváltak arra, hogy kommunikáljanak és szorosabbá alakítsák a kapcsolataikat.

Forrás:  goo gl/ WShPsV