Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A barátság gyógyít

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

„Ne előttem menjél - nem akarlak követni; ne gyere utánam - nem akarom, hogy kövess! Gyere mellettem és legyél a barátom!”

Gondolj valakire, akit a barátodnak tartasz. Emlékezz vissza a legutóbbi találkozásotokra, beszélgetésetekre. Mi jut az eszedbe? Vicces volt? Jó volt vele? Valószínű az érzésre fogsz emlékezni, arra, hogy milyen is volt vele együtt lenni, nem pedig a konkrét beszélgetésetekre. És minél jobb érzéssel tölt el az emléke, annál valószínűbb, hogy a kötés erősödik. Ezt a kötődést mélyíti el az együtt töltött idő. Ahogy az évek telnek, úgy egyre több közös emléketek lesz. A klienseimmel sokszor kerül szóba, az emberi kapcsolatoknak ez a különleges formája: a barátság.

Így számomra kiderült, hogy az emberek többsége általában hasonlóképpen gondolkozik a barátság fogalmáról. A legfontosabb kritérium mindenkinek: a barát az, aki jóban-rosszban veled van, kölcsönösen számíthattok egymásra. Egyezik az érdeklődési körötök, az értékrendetek és hasonlóan gondolkodtok. A kapcsolat alapja az őszinteség és a bizalom. Egyszerűen jó vele együtt lenni, bárhol, bármikor. Egy barátnak úgy vagy jó, ahogy vagy. Nem akar megváltoztatni, de ugyanakkor lehet kritikus is veled, mert egy jó barát ismer, szeret és jót akar neked és valószínű, hogy ha valamire felhívja a figyelmed, ami szerinte nincs rendben, akkor azon érdemes elgondolkodni. A barát egy kicsit tükröt is tart nekünk és ha élünk a lehetőséggel akár fejlődhetünk is a megfelelő kritika által.

Rengeteg tanulmány foglalkozik azzal, hogy milyen a barátságnak az egészségre gyakorolt hatásására. Például a University of North Carolina tanulmányából kiderül, hogy akik baráti körrel rendelkeznek hosszabb ideig és egészségesebben élnek. Egy másik tanulmányban E. Diener és M. Seligman összehasonlított nagyon boldog és nagyon boldogtalan embereket. Az első csoport tagjainak szoros kapcsolataik voltak, és széles szociális hálóval rendelkeztek. A másik csoport pedig alig rendelkezett szorosabb kapcsolatokkal.

A University of Virgina kutatói pedig bebizonyították, hogy a barátságnak mekkora ereje van. A kísérletben diákokat egy nagy hátizsákkal a hátukon egy hegy elé vezettek. Meg kellett saccolniuk, milyen meredek az a bizonyos hegy. A kísérleti csoport tagjainak párban egy barátjukkal kellett ezt a feladatot elvégezni. A kontroll csoport résztvevőinek egyedül kellett a hegy elé állniuk. Azok a diákok, akiknek egy barát állt az oldalán kevésbé ítélték meredeknek a hegy szögét, sőt minél intenzívebb, régebbi barátságban voltak, annál könnyebbnek találták a hegyre való feljutást.

Ha vannak barátaid ápold velük rendszeresen a kapcsolatot, soha nem késő tenni érte. Ha pedig úgy érzed kevés barátod van, vagy egyáltalán nincs barátod, akkor van egy jó hírem, tehetsz azért, hogy legyen. A barátság energiát és időt és türelmet igényel. A Kis herceg-ben Saint-Exupéry írja „Az emberek nem érnek rá, hogy bármit is megismerjenek. Csupa kész holmit vásárolnak a kereskedőknél. De mivel barátkereskedők nem léteznek, az embereknek nincsenek is barátaik.” Természetesen nem csak időhiány, de önbizalomhiány is lehet az oka annak, hogy nem barátkozol. Ezt is lehet fejleszteni, javítani, hogy nyitottá válj új emberek megismerésére.

A barátság egy olyan kapcsolat, amit mi magunk választunk és a kölcsönös szimpátián és figyelmen alapszik, ellentétben a szerelemmel nincs benne szexualitás. Egy igaz barátság három fő ismérve: legyen tartós, töltsön el nagyon jó érzéssel, és működjünk benne együtt. Tehát jó, ha tudod a barátság nem csak a lelkednek tesz jót, de az egészségednek is!

 

Problémakör: