Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Bántalmazó kapcsolatban élek? A párkapcsolaton belüli erőszak fajtái

Benyovszky Tünde képe
Ellenőrzött szakember

Egy 2014-ben végzett kutatás szerint a magyar nők 49%-a élt már át súlyosabb lelki erőszakot párkapcsolatában, 19%-uk átesett testi erőszakon, 7%-uk pedig szexuális erőszakot is megélt párja részéről. Ezek a számok azt jelentik, hogy ma Magyarországon legalább 2 millió olyan nő él, akit lelkileg bántalmazott már a partnere, és legalább 261 000 nő ellen fizikai vagy szexuális erőszakot követett el a partnere.

No, de mikor is beszélünk egyáltalán párkapcsolaton belüli erőszakról és milyen fajtái vannak?

A párkapcsolaton belüli erőszak egyik típusa a szóbeli erőszak. Ha a párunk gyakran gúnyolódik rajtunk, kritizál minket, mások előtt nevetségessé tesz, nőgyűlölő megjegyzésekkel él, esetleg üvöltözik velünk, netalántán fenyeget minket valamivel, akkor jó eséllyel szóbeli erőszaknak vagyunk kitéve a kapcsolatunkban.

Lelki erőszakról akkor beszélünk például, ha a párunk elzárkózik tőlünk, szándékosan megvonja a figyelmét és szeretetét tőlünk. Lelki erőszak a féltékenykedés is, illetve, ha párunk ellenőrzés alatt tart minket (pl. megnézi az üzeneteinket, faggatózik), vagy ha kontrollál minket (pl. direkt vagy nem direkt módon beleszól abba, hogy hova mehetünk, mikor és kikkel). Amennyiben párunk manipulál bennünket és módszeresen lerombolja az önbecsülésünket, akkor szintén lelki erőszakra gyanakodhatunk, csak úgy, mint akkor, ha félelmet keltően viselkedik (pl. tör-zúz).

Testi erőszak a fizikális agresszió bármilyen apró megnyilvánulása pl. meglökés, a másik megrángatása, illetve a durvább bántalmazás is (pl. pofon, fojtogatás stb.).

Szexuális erőszakról akkor beszélünk, ha a partnerünk a szexel szándékosan fájdalmat okoz nekünk, vagy olyan tevékenységre kényszerít bennünket, amelyet nem akarunk.

Gazdasági-társadalmi erőszaknak azt nevezzük, amikor partnerünk rendelkezik minden irányítással a közös erőforrások pl. pénz fölött. Ez megnyilvánulhat abban, hogy nem enged minket dolgozni, vagy a fizetésünket elveszi és ő osztja be. Amennyiben párunk elszigetel minket a világtól, családtól, barátoktól vagy folyamatosan ellenőrzés alatt tart minket, szintén párkapcsolaton belüli erőszak áldozatai lehetünk.

Minden párkapcsolatban vannak veszekedések és konfliktusok. Vajon mikor minősülnek ezek túl gyakorinak, túl durvának és mikortól mondhatjuk ki azt, hogy egy bántalmazó kapcsolatban élünk?

Forduljon hozzám bizalommal amennyiben a fentiek alapján Ön úgy érzi, hogy potenciálisan bántalmazó kapcsolatban él és érzelmi támogatásra vagy gyakorlati segítségnyújtásra van szüksége. Várom sok szeretettel abban az esetben is, ha szeretné átvenni az irányítását az élete felett, megtalálni a változtatáshoz szükséges belső erőt. Amennyiben célja kilépni a kapcsolatból szívesen támogatom Önt ebben is, szükség esetén egy személyes biztonsági terv kidolgozásával.

Benyovszky Tünde
Pszichológus