Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A bakancslista valóban a boldogságunkat szolgálja?

PszichológusKereső képe

Ha egy fontos fordulóponthoz érkezünk az életünkben, hajlamosak vagyunk átértékelni mindent, és elhatározni, hogy ezentúl úgy fogunk élni, ahogy mindig is szerettünk volna. Az ilyenkor elkészített bakancslista a hétköznapi célok (például a családi fotók albumba rendezése) mellett irreális terveket (például a Mount Everest megmászása) is tartalmazhat.

Egy idő után már semmi sem lesz elég izgalmas

Természetesen semmi rossz nincs abban, ha komoly célokat tűzünk ki magunk elé, lépésről lépésre megvalósítjuk őket, majd ugrunk a következő feladatra. Azonban tény, hogy egy idő után már nem tudunk egyhelyben megülni, és folyamatosan valami újdonságra vágyunk; ellenkező esetben ugyanis nem érezzük, hogy igazán élnénk: minden napot elvesztegetettnek tartunk, amikor épp nem másztunk meg vagy úsztunk át semmit, illetve nem volt részünk semmilyen hasonlóan izgalmas kalandban.

Kapcsolataink veszélybe kerülhetnek

A bakancslistának további „veszélyei” is lehetnek. Például, a célok közt ritkán szerepelnek társas tevékenységek; és ha meg is maradnak a kapcsolataink a folyamatos kalandozás ellenére, nem biztos, hogy beszélgetőtársaink szívesen hallgatnak olyasvalakit, aki kizárólag saját elért eredményeiről tud beszélni. Illetve ezek a listák előidézhetik, hogy egyfajta „na, ezt is kipipálhatom” elv alapján éljük az életünket, és ne magukat a tevékenységeket élvezzük, hanem csupán túl akarjunk lenni rajtuk.

Ha a lista mentén haladunk, semmiben sem leszünk igazán profik

További probléma, hogy a lista arra biztat, mindent próbáljunk ki, de semmiben se mélyedjünk el. Nem feltétlenül ér többet egy év alatt egyszer elmenni kajakozni, hegyet mászni, síelni, ejtőernyőzni és szörfözni, mint kiválasztani egy sportágat, és komolyabb eredményeket elérni benne. Pedig az utóbbi kulcs lehet a boldogsághoz. Illetve, ha nemrég pipáltuk ki a fentieket, és barátaink meghívnak egy hétvégi sátorozásra, lehet, hogy kihagyjuk az élményt arra hivatkozva, hogy ennyi adrenalinbomba után ez már nem jelentene izgalmat a számunkra. Tehát jobb, ha óvatosan bánunk azokkal a bakancslistákkal.