Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Baba mellett iskola illetve munka

Csizmadia Dóra Dalma képe
Ellenőrzött szakember

A kicsik életében a legmeghatározóbb az első három év. Rendkívül hangsúlyos, hogy ilyenkor mennyi időt töltünk, hogyan bánunk és foglalkozunk a gyermekkel. Az idő mennyiségénél azonban fontosabb, hogy minőségi időt szentelünk-e a gyermekünknek.

A kicsik életében a legmeghatározóbb az első három év. Rendkívül hangsúlyos, hogy ilyenkor mennyi időt töltünk, hogyan bánunk és foglalkozunk a gyermekkel, ez egész személyiségfejlődését meghatározhatja. Természetesen az idő minősége is számít, hiszen ha csak fizikailag egy térben foglalunk vele helyet, de közben másra figyelünk, számítógépezünk, telefonálunk, és nincs semmilyen kontaktus, az eltér attól, mintha valójában a gyermekünkre figyelünk, azaz minőségi időt szentelünk neki, kommunikálunk vele, megsimogatjuk, megöleljük.

Amikor egy baba a világra jön, akkor megérdemli, hogy a szülei várják őt. Ő egy új kis élet, aki a családba érkezik. Védtelen és kiszolgáltatott, óriási szüksége van a szüleire, nem csak fizikailag, hanem lelkileg, érzelmileg is. Ha a szülei számára fontosabb az iskola mihamarabbi befejezése, a munka, karrier, hobby, vagy bármi más, akkor az a gyermek viselkedésén, egészségi állapotán akkor, és később is meg fog látszani. Igen, az egészség szempontjából is rendkívül fontos a törődés, az érintés, szeretet!  

Természetesen a kicsinek az édesanyja mellett a legjobb, ez segíti elő leginkább a testi-lelki fejlődését. Később fontos lesz számára az, hogy közösségbe kerülhessen, más gyermekekkel játszhasson, ez szükséges ahhoz, hogy szocializálódjon, elsajátítsa azt, hogy a társas közegben hogyan illik, hogyan kell, és hogyan érdemes viselkedni. De ennek is megvan a maga ideje, nem szabad elsietni!

Sok szülő azt mondja, hogy nincs ideje naponta fél órát sem teljesen odafigyelni a gyermekére. Pedig azok a gyermekek, akikkel naponta leülnek játszani, beszélgetni a szülők, vagy elmennek közös programra, sokkal kiegyensúlyozottabbak, mélyebb bizalom alakulhat ki, és őszintébbek a szüleikkel. A később így felnövő gyermekre a szülei sokkal jobban számíthatnak, támaszkodhatnak.
Komoly energiabefektetés a gyermeknevelés. De az eredmény magáért beszél, hiszen óriási különbség van egy elhanyagolt és egy olyan gyermek között, akit szeretnek, akire odafigyelnek.