Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Baba-mama kommunikáció, kapcsolatanalízis

Szántó Regina képe
Ellenőrzött szakember

A várandósság rendkívüli, az emberi életben többnyire csupán néhányszor megélhető élmény. Nem mindegy, hogy mire fordítjuk és hogyan töltjük el ezt a 9 hónapot. A legoptimálisabb, ha minden rendben van a kismama életében és szeretettel várják a szülők és a tágabb család is a jövevényt. De sajnos gyakran előfordul, hogy vagy a párkapcsolat sínyli meg a terhességet, vagy anyagi problémák adódnak a pár életében, vagy más akadályozó tényező lép fel. Nem kell kétségbe esni, mert ettől még a várandósság hónapjai csodálatosak maradhatnak. Hidas György és Raffai Jenő, két magyar pszichológus kidolgozott egy módszert, amivel ezekben az esetekben is harmonikus tud maradni az anya-magzat kapcsolat. Ezt a módszert anya-magzat kapcsolatanalízisnek nevezték el, és valóban az anyuka és a magzat kapcsolatáról szól, azt hivatott támogatni. Magam is részt vettem ebben, amikor a kisebbik gyermekekmet vártam, így saját élményem is az, hogy fantasztikus és hihetetlen élmény a magzattal való kommunikáció.
A várandósság kb fél idejétől kezdhető meg ez a kommunikáció. A leendő anyuka relaxált állapotban helyezkedik el, és szól a méhéhez, hogy ahogyan eddig is, később is óvja, táplálja, ölelje körül a kicsit. Ezen kívül megkéri, hogy gondolatban engedje be a magzathoz. Az anya és a magzat ilyen formán összehangolódnak és elkezdődik egy nagyon intenzív kommunikáció érzésekkel, sokszor vizuális és más egyéb élményekkel. Ha a magzat valamiért rosszul érzi magát, ha szüksége van valamire, amit addig nem kapott meg, ilyenkor lehetőség van arra, hogy szavak nélkül is megüzenje az anyának. Ha az anyuka ggódik valamiért, ha szeretné megnyugtatni a magzatot, akkor ezt ő is kommunikálhatja felé. Így csodálatos élmények alakulhatnak ki, amelyek következtében az anya és a magzat a lehető legoptimálisabb módon élheti meg a terhességet. Sokszor egy korábban elveszített terhesség vagy más nehézség feldolgozása is megtörténik illetve az anyuka, megértve a magzat kéréseit, segíthet neki abban, hogy megtalálja a megoldásokat, megkapja a magyarázatokat és meg tudjon nyugodni. SZámtalanszor a szülők és a leendő gyermek együtt választanak nevet, vagy derül ki, hogy milyen nemű babát várnak.
A tapasztalatokart a Lelki köldökzsinór és a Megfogantam, tehát vagyok című könyvekben foglalják össze a szerzők. Ezek alapján kijelenthető, hogy azok a gyermekek, akik részt vettek a várandósságuk idején az anya-magzat kapcsolatanalízisben, könnyebben jönnek a világra, és később is jobban tudnak majd kommunikálni a szülőkkel és intelligensebbek lesznek, mint azok a társaik, akiknek erre nem volt lehetőségük. Ez persze nem jelenti azt, hogy enélkül ne lehtene boldog és intelligens egy baba.
Mindenesetre szívből ajánlom ezt a módszert minden várandós anyukának. Nem utolsó sorban meddőség kezelésére is alkalmas a módszer illetve a várandósság előkészítésére, felkészülésre.