Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Az online társkeresés pszichológiája

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A húszonegyedik században az online társkeresés egyre divatosabbá válik, egyre többen próbálnak meg párt találni az online felületeken, ami természetesen egyre nagyobb üzleti lehetőségeket is rejt magában. A társkeresőoldalak az internet megjelenésével együtt jelentek meg, de a 2000-es évektől kezdtek egyre inkább elterjedni, a 2010-es évektől szinte a mindennapi életünk részévé vált az online társkeresés.

Az online társkeresőkkel egyik leggyakoribb kritika, hogy felszínesek, hiszen egyetlen kép alapján lehet eldönteni, hogy valaki teszik-e nekünk és meg akarjuk-e őt ismerni. Ez részben igaz, de ha jobban végig gondoljuk a valóságban (offline térben) is valami hasonló történik. Pl. egy szórakozóhelyen egy fiú meglátt egy lányt, majd a ruhája, gesztikulációja és alkata alapján hozz egy döntést, hogy megszólítsa-e, meg próbálja-e őt megismerni.

Az online társkeresők világának talán legnagyobb buktatója, hogy az információkat szelektíven kapjuk meg, ezáltal nem nyílik lehetőség arra, hogy lehetséges partner személyiségét a maga teljességében megismerhessük. Nem túl gyakori jelenség a társkeresőoldalakon, hogy valaki bevallaná, hogy munkamániás, vagy, hogy néha elfelejt fogat mosni. Ha magunkról a tökéletes képet próbáljuk meg lefesteni, azzal, hogy a negatív tulajdonságokról hallgatunk, a pozitívokat meg eltúlozzuk, akkor a lehetséges partnerünk valójában nem is bennünket fog megkedvelni, hanem egy olyan virtuális személyiséget, akit mi alkottunk meg, de a valóságban sohase létezett. Ennek két potenciálisan negatív következménye is lehet. Az első, ha rájön a másik személy, hogy nem olyanok vagyunk, mint ahogy lefestettük önmagunkat az ismerkedési oldalon, akkor könnyen kiléphet az ismerkedési folyamatból. A másik neuralgikus pont, mi hogyan viszonyuljunk egy olyan személyiséghez, amelyet mi alkottunk az ismerkedés során, de korábban sohase létezett, hogyan tudjuk ezt integrálni az eredeti személyiségünkbe, úgy, hogy önazonosak maradhassunk.

Tegyük fel, hogy sikerült egy olyan személlyel megismerkedni, aki igazakat állít, a valóságban is olyan, mint ahogy leírta magát, nem túlzott el semmit és nekünk megtetszett. Az intimitás kialakítása akkor is komoly problémákba ütközhet, ha a modern technikával az emberek közötti fizikai határok egyre inkább elmosódnak. Itt mind a testi mind lelelki intimitásra is gondolhatunk. Skype-on keresztül nem lehet olyan intim beszélgetést lefolytatni, mint mondjuk egy napsütéses napon a folyóparton. Ráadásul, chaten keresztül szinten lehetetlen érzelmeket kifejezni, hiszen meg vagyunk fosztva a metakommunikációtól. A másik jelentős probléma lehet, mivel nincsen személyes visszajelzés ezért az egyetlen poztív tulajdonság észlelése, könnyen háttérbe szorítja a sok negatív jel észlelését, gyakorlatilag a pozitív tulajdonság percepciós szinte elnyomja a negatívakat. Ez azt eredményezheti, hogy illuzórikus kép fog bennünk kialakulni a másik személyiségére vonatkozóan.

Hollósy-Vadász Gábor