Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Az Obszesszív-kompulzív zavar főbb tünetei

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az Obszesszív-kompulzív zavar (angolul: obsessive-compulsive disorder; röviden: OCD) egy pszichiátriai kórkép, melynek során a kliensnek ismétlődő kényszer képzetekkel kell megküzdenie, amihez társulnak a kényszer cselekedetek. Ezek a gondolatok és cselekedetek a kliensek számára nagyon erős szorongást okoznak. A kliensek azt érzik, hogy az értelmetlen kényszer cselekedetek potenciális végrehajtásával csökkenteni tudják a bennük lévő szorongást, feszültséget.

Az OCD-re jellemző tüneteket két csoportba oszthatjuk, ezek:

  1. Az obszesszív gondolatok. Az obszesszív gondolatok alatt olyan visszatérő fenyegető gondolatokat értünk, melyek során a kliens saját magát és családtagjait fenyegetve érzi. A fenyegetés forrása származhat kivülről is, de belülről is, ebben az esetben a kliens saját magától félti a szeretteit, ezt nevezik agresszív kényszer gondolatnak pl. egy szülő úgy érzi, hogy bántani fogja a gyermekét. Az obesszeszív gondolatokhoz tartozik a túlzott tisztaság mánia pl. amikor a kliens azt érzi, hogy egy nap minden egyes órájában kötelező takarítania, és nem múlthat el úgy el egy nap, hogy ne takarított volna minden egyes órában. A legtöbb esetben a kliensek számára ezek a gondolatok értelmetlennek tűnnek, de nem tudnak megszabadulni tőlük. Ezek a gondolatok egy része elmúlik magától, míg másik részük kényszer cselekedeteket idéznek elő. A kényszer gondolatok leggyakoribb fajtái: 1) agresszív kényszergondolatok pl. öngyilkossággal, vagy mások fizikai bántalmazásával kapcsolatban. 2) szexuális kényszer gondolatok, melyek olyan szexuális viselkedésre irányulnak, melyek a klienstől idegenek, és amelyeket visszataszítónak talál. 3) babonás kényszer gondolatok pl. bizonyos cselekedetek meghozatala szerencsét okoz.
  2. A kompulzív cselekvések. A kompulzív cselekvések az obszesszív gondolatok alapján valósulnak meg, azaz a kényszer cselekedetek a kényszer gondolatok megtestesülési formái. Fontos megjegyezni, hogy a kényszer gondolatok, csak kis százalékban okoznak kényszer cselekedeteket. A kényszer cselekedetek végrehajtásának a célja a szorongás csökkentése, még úgyis, ha a kliens tudja, hogy az adott cselekedet értelmetlen. Erre egyik jó példa, amikor tudja a kliens, hogy bezárta az ajtót, még is visszamegy akár többször is (pl. 25-ször), hogy azt ellenőrizze, vagy elkezd valamit értelmetlenül számolni, pl. csempéket a fürdőszobában. Ezekben a helyezetekben a kliens számára komoly erőfeszítésre van szükség, hogy a kényszer cselekedetet abba hagyja, vagy befejezze azok értelmetlen ismétlését. Szintén kényszer cselekedetek közé sorolható a mániás gyűjtögetés, amikor a kliens anélkül gyűjti a tárgyakat, hogy annak lenne valami célja pl. a későbbiek során a használatuk, vagy esztétikai okok. Főbb kényszer cselekedetek: ellenőrzési kényszer, tisztasági kényszer, számolási kényszer, kóros gyűjtögetés, rendrakási kényszer, szabálykövetési kényszer.

Hollósy-Vadász Gábor