Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Az érintések játéka

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Egy gyengéd ölelés szeretetet közvetíthet mindenki felé, de lehetséges, hogy egy családtagunk számára a testi érintés sokkal kifejezőbb, mint a „szeretlek” szó vagy az ajándékok. A szeretetnyelveknek egy formája – az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek mellett – a testi érintés. Akiknek a testi érintés a szeretetnyelvük, ennek hiányában nem biztosak abban, hogy a másik szereti őket. 

  •  a párkapcsolatban:

Ha társunk elsődleges szeretetnyelve a „testi érintés”, akkor ilyenkor nincs számára fontosabb, mint hogy magunkhoz öleljük. A szavak ilyenkor nem sokat érnek, de az ölelés együttérzésünket és támogatásunkat fejezi ki.

A szeretet érintései kevés időt, de annál több figyelmet igényelnek, különösen akkor, ha nem a testi érintés az elsődleges szeretetnyelvünk, és a családunkban sem szoktunk hozzá, hogy megérintsük egymást.

Sokféle formát ölthet a gyengéd érintés, a test bármely részén szeretetet fejezhet ki, de ez nem azt jelenti, hogy minden érintés egyformán hat. E téren a társunk a legjobb tanítónk, hiszen ő tudja legjobban, mit érzékel gyengéd érintésként.

Legyünk találékonyak a testi érintés alkalmazásában, és figyeljük társunk visszajelzéseit. Ha nem szoktunk nyilvános helyen kéz a kézben mutatkozni, fogjuk meg társunk kezét, mikor együtt megyünk valahova. Könnyen lehet, hogy örömmel fogadja ezt a szeretet-megnyilvánulást. Ha egy házaspár időnként megcsókolja egymást, mikor kettesben autóznak, ez izgalmassá teheti az utazást. Ha megöleljük feleségünket, mielőtt vásárolni indul, talán hamarabb fog hazatérni körútjáról.

A házasságban előforduló szexuális zavarokat a legtöbb esetben nem technikai nehézségek okozzák, hanem a betöltetlen érzelmi szükségletek.

  •      a gyermekünknél:

Az ölelés, a simogatás és a dédelgetés igen fontos a gyermek érzelmi egészsége szempontjából. Minden gyermekünknél életkorának és igényeinek megfelelően alkalmazzuk a testi érintést. Ahogy nőnek, egyre tapintatosabbnak kell lennünk e téren, de továbbra is szükségük van szeretetet kifejező érintéseinkre.

Ez különösen kemény dió, a kamaszok ugyanis gyakran idegenkednek szüleik érintésétől. Várjuk ki a megfelelő időpontot, és csak öleljük át tini gyerekünket!  De másfajta játékos érintéseket is szívesen fogadhatnak a gyermekeink, tapasztaljuk meg hol a határ náluk.

Persze a gyermekeknek szükségük van mind az öt szeretetnyelvre. Leggyakrabban elsődleges nyelvükön szóljunk hozzájuk, de szeretettankjuk akkor lesz tele, ha mindegyik módon szeretetet közvetítünk feléjük.

       Ez az elmélet fokozottan igaz kamasz gyerekünkkel való viszonyunkra is. A kamasz ugyanis csak látszólag távolodik el szüleitől, hiszen keresi önmagát, most alakítja ki saját identitását. Valójában azonban nagyon nagy szüksége van a szülők háttérbeli támogatására, és arra, hogy akkor is érezze feltétlen szeretetüket, ha olyan dolgot gondol vagy tesz, amivel esetleg a családja nem ért egyet. Egyes kutatások talán megnyugtathatják az aggódó szülőket: a kamaszoknak ugyan fontos a kortársak véleménye, de az igazán lényeges kérdések tekintetében továbbra is szüleik véleményét tekintik mérvadónak.

 

A cselekedeteink, mint szeretetnyelvek: ajándékozás és a másikért tett szívesség:

http://pszichologuskereso.hu/blog/cselekedeteink-mint-szeretetnyelvek-aj...

A bátorító és dicsérő szavakról itt olvashat: 

http://pszichologuskereso.hu/blog/mi-szeretetnyelvunk

A minőségi időről itt:

http://pszichologuskereso.hu/blog/minosegi-ido-oromet-ado-egyuttlet