Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Az emetofóbia

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az emetofóbia egy olyan fóbia, amelynek során a kliens, attól retteg, hogy nyilvános helyen kontrolálhatatlan hányinger vesz rajta erőt, ennek következtében elhányja magát.

 A szakirodalomban olvashatunk egy tinédzser lányról, akik folyamatosan attól rettegett, hogy elhányja magát. Emiatt, ha el is hagyta az otthonát sose ment olyan helyre, ahol a közelben ne lett volna egy nyilvános WC (kb. 100 méterre), ahová szükség esetén be tudott rohanni. Ez az állapot jelentősen rontotta az életminőségét, hiszen szinte alig ment el otthonról, életét a négyfal közé zárva élte.

Az emetofóbia tünetei bármelyik életszakaszban megjelenhetnek, pl. kamaszkorban, de felnőttkorban is. A tünetek megjelenése mögött a leggyakrabban egy hányássál összekapcsolódó traumatikus élményt kell keresni, pl. egy autóbaleset során egyik tanú azt látja, hogy a balesetet túlélt egyik személy sokkos állapotba kerül és ennek következtében elhányja magát. A legtöbb esetben az emetofóbiában szenvedő kliensek nem emlékeznek erre a traumatikus eseményre, az a pszichológiai munka során kerül a felszínre. Egyes kutatók szerint az emetofóbia hátterében az átélt traumák mellett genetikai tényezők is meghúzódnak.

Az emetofóbia egyik legmeghatározóbb tünete, hogy az ezzel küzdő személy, inkább el se hagyja a lakását, elkerüli azokat a helyzeteket, amikor szükségessé válna, hogy elutazzon valahová pl. üzleti tárgyalás, azaz elkerülő viselkedéssel igyekszik csökkenteni a szorongás szintjét. Emiatt, elkerülik a közösségi tereket, nem járnak olyan helyekre, ahol emberek nyilvánosan étkeznek pl. étterem. A fentebb említett tüneteket a kliens párja, rokonai, barátai a legtöbb esetben nem értik meg és nagyon nehezen tolerálják, aminek a következménye, hogy a kliens elmagányosodik, társas kapcsolatai leépülnek. Összeségében, az emetofóbia az élet számos területét érinti negatívan és akadályozza a klienst. Erre egyik legjobb példa, hogy mivel retteg attól, hogy nyilvánosan hányni fog, ezért nem megy el otthonról, amivel jelentősen csökkenti annak a valószínűségét, hogy párt találjon magának. Ha valahogy ez még is sikerül pl. online módon, akkor is a későbbiek során jelentős konfliktusok alakulhatnak ki a párkapcsolatban, hiszen a kliens elzárkózik, miden olyan programtól, ami a lakásán kívül esik. Gondoljunk arra, hogy ennek következtében a párunkat nem lehet bemutatni se a barátoknak, se a rokonoknak.

Ezek miatt a kliensekben gyakran egy nagyon erős szégyenérzet alakul ki, szégyellik állapotukat, gyakran annyira, hogy legszívesebben elrejtőznének a világ elől. Jelenleg az emetofóbiát gyógyszeresen lehet eredményes módon kezelni. Ezzel viszont az a nehézség, hogy a kliensek gyakran elutasítják a gyógyszerek bevételét, mivel úgy vélik, hogy ezek bevétele hányást fog eredményezni. Ha mégis együttműködnek, akkor antidepresszánsok javasoltak. Szintén hatásos lehet a viselkedés terápia és a hipnózis is.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: