Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Az alkoholizmus

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az alkoholizmus a szenvedély betegségek közé tartozó kórós elváltozás. A statisztikai becslések szerint ma Magyarországon körülbelül 500 ezer embert érintett, bár egyes kutatók ennek a számnak kétszeresét tartják valósíznűnek. A föntebbi számnál többet elárul, hogy hazánkban a tiszta szesz fogyasztása 12 liter per főre tehető évente. Sajnos a leszokás valószínűsége az italozással töltött évek számának növekedésével fordítottan arányos, azaz minél régebb óta fogyaszt valaki rendszeresen nagy mennyiségű alkoholt, annál kisebb az esélye, hogy le tudja tenni a poharat. Alkoholbetegnek azt a személyt tartjuk, akinek az alkoholfogyasztás hatására, a személyisége, a magatartása jelentősen megváltozott, az alkoholtól pszichés és vagy szomatikus módon függővé válik, illetve az alkohol pszichés és vagy szomatikus károsodást idézett elő a szervezetében.

Az alkohol mind az idegrendszert, mind az emésztő rendszert károsítja. A legjellemzőbb tünetek a máj, a hasnyálmirigy, a gyomor, a gége károsodása, szélsőséges esetben a fentebb említett szervek elrákosodnak. Az idegrendszer károsodásának tünetei a korai demencia, az agysorvadás, az izomok részleges bénulása, a végtagok zsibbadása, a libidó csökkenése. Az alkoholbetegség kialakulásának három nagyobb fázisát különíthetjük el:

  1. Kezdeti fázis: ekkor az érintett személy a szorongás csökkentése céljából iszik, miközben megnövekedik a tolerancia szintje. Ebben a szakaszban esetleg megjelenhet és ismétlődővé válhat az amnézia, vagyis a beteg nem emlékszik az előző esti berúgásának körülményeire. Mindennapi életének egyre központibb kérdésévé válik az italozás.
  2. Kritikus fázis: ebben a fázisban az érintett személy racionális módon kezdi megindokolni önmagának, miért van szüksége a gyakori alkohol fogyasztásra. A túlzott alkohol fogyasztás hatására gyakran agresszívé válik, akár a munkahelyén is, rendszeressé válhat a reggeli alkohol fogyasztás. A betegség előre haladtával egyre gyakrabban előfordulhat az alkoholmérgezés, így kapcsolatba kerülhet az egészségüggyel, azaz bekerülhet addiktológiai osztályra.
  3. Krónikus fázis: ennek során a túlzott alkoholfogyasztás pszichózist, gondolkodási zavart is előidézhet. Megjelennek az indokolatlan félelmek időnként paranoia is társul hozzájuk. Ezek mellett főként reggelente a beteg remegést tapasztalhat a végtagjaiban. A szociális és családi élete kibicsaklik, illetve a hangsúly már átevődik kizárólagosan az alkohol bevitelre, így életcéljai az alkohol fogyasztásra redukálódnak. Ennek megfelelően szinte bármit megiszik, amiben alkoholt feltételez.

Az alkoholizmustól való megszabadulás, talán leghatékonabb módja a szüneteltetés, és a tevekénységgel való felhagyás, vagyis az absztinens élet kialakítása. A teljes absztinencia az esetükben azért fontos, mert nagyon nagy a kockázata a visszaesésnek, ha valaki egy szociális eseményen újból a pohár után nyúl. Az absztinencia akkor lesz hosszútávon fenntartható, ha az illető felhagy miden más bódító szerrel, ha korábban fogyasztott ilyeneket. Ennek megfelelően szükséges, hogy a barátikör támogatóvá váljon, társas eseményeken ne kínálgassak az illetőt. Ezen az is segíthet, ha az érintett személy a régi ivó cimborák helyett új társaságot keres. Fontos a család szerepe: a korábban alkohol problémával küzdő személy felé a család szeretetteljesen és segítő szándékkal forduljon.

Az alkoholizmusból való felépülés kezdő lépése, hogy az érintett személy belássa, hogy problémája van az alkohollal és kérjen segítséget. Segítséget nyújthat a gyógyszeres kezelés, a pszichoterápia, az önsegítő csoportokhoz való csatlakozás. Ezek mellett fontos, hogy a személy megerősítse énképét, önbizalmat újra építse, legyenek új hobbijai vagy térjen vissza a régi elfoglaltságaihoz. Az önképét leginkább úgy tudja erősíteni, ha a valamilyen területen újra sikeres lesz pl. hobbi sporttevékenység, vagy munkahelyi sikerek. Azt az időt, amit korábban italozásra fordított, próbálja meg minőségi programokkal feltölteni, olyanokkal, amik számára örömöt jelentenek.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: