Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Andropauza vagy kapuzárási pánik?

Velez Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Igen gyakran előfordul, hogy a férfiak életük delén túl hirtelen megváltoznak, és szokatlan, hozzájuk nem illő, a környezetük számára meglepő viselkedést kezdenek tanúsítani.

 Ha egy ötvenéves férfi húszéves barátnőt választ (akiért esetleg a családját is elhagyja) vagy több évtizedes alkalmazotti státuszt ad fel egy új munkakörért, esetleg teljes életmódváltásba vág bele, a társadalom legyint rá, hogy „elkapta a kapuzárási pánik”. De mi is ez, mi okozhatja és mit fed pontosan?

Amikor a kapuk csukódni kezdenek

A hétköznapi halandók a kapuzárási pánikon azt értik, hogy az idősödő ember lehetőségei szűkülni kezdenek, előbb-utóbb nyugdíjba vonul, és megrémíti az, hogy onnan már csak lefelé visz az út. A pánik, a „valamitől való páni félelem” valóban ezt fedi, és a férfiakon ez sokszor tudat alatt lesz úrrá: attól félnek, hogy vége a világmegváltásnak, ami a munkakörüket illeti, vége a hódításoknak (még akkor is, ha esetleg nem nőcsábász az illető, csak a plátói móka kedvéért próbálkozik időnként), és a mentális leépülés is elkezdődik, amivel a szellemi vezető pozíciót is elveszítik az erősebbnek kikiáltott nem képviselői.

 

A férfiaknál is jelentkezik „pauza”

A kapuzárási pánik nem tévesztendő össze a női menopauza mintájára andropauzának, ADAM-nak, PADAM-nak, hipogonadizmusnak stb. nevezett jelenséggel, amely azzal jár, hogy a férfi ivarmirigyek, a gonádok működése csökken, aminek következtében csökken a tesztoszterontermelés. Ez normális esetben az idősödéssel jár. A tesztoszteron közismerten a férfiasságért felelős hormon, de számos más élettani szerepe is van, így a zsír-, fehérje és csontanyagcserére is hatással van, befolyásolja a vázizomzat és a központi idegrendszer összehangolt működése, továbbá a vérképzés és a szőrnövekedés rendszere is felborul.

A hormonháztartás felborulásának egyenes következménye számos pszichés tünet is: megroppan az érzelmi stabilitás, nő a belső feszültség, a hipogonadizmustól szenvedő alanyok türelmetlenek, agresszívek, kevésbé képesek koncentrálni és a memóriájuk is romlik. A hipogonadizmus, ha nem öregkorban (70+) jelentkezik, akkor nem természetes tünet, amelynek okát meg kell keresni és kezelni kell.