Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Amin, tudsz változtass, amin nem, fogadd el: az alázat

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

Megkérdeztem embereket, köztük klienseimet is, hogy mit gondolnak arról mit jelent az, hogy alázatosság. 

Kiderült számomra, hogy az alázat nem egy letisztult fogalom az emberek fejében. Valószínű azért, mert a magyar nyelvben több értelmezése van. Ezért közzé teszem, hogy mit jelent az alázatosság abban az értelemben, ami segít minket. Rengeteg definíció él pozitív és negatív értelemben is. Az alázat, alázatosság a latin humilitas, a humus, 'föld' szóból ered, érdekes módon szinte minden vallásban erényként jelenik meg. Az alázat igaz önismeretből fakad, mely megóv az elbizakodottságtól. Ellentéte a gőg. Az igazság az, ha valaki alázatos a munkájában az embertársaival és saját magával akkor rendben van önmagával, ez derül ki az általam összegyüjtött válaszokból.

Egy 32 éves fiú monda: "Az alázatos ember, megértő, megbocsátó, segítőkész, másokért tesz, önzetlen, képes odaadóan szeretni és türelmes. Aki alázatos a munkájában, szívből végzi azt és precízen. Ha nem úgy mennek a dolgok ahogy eltervezte, elfogadja azt és örül annak amit az élettől kap, arra gondol másnak még ez sem adatott meg. Hát van hova fejlődnöm."

41 éves nő: " Az alázat tisztelet, elengedés, elfogadás. Ha a munkámat alázattal csinálom, nem magamat helyezem előre, hanem a célját, amiért csinálom, belerakok mindent a legjobb tudásom szerint. Egy kapcsolatban alázatosnak lenni az, ha a kapcsolat az első, a "mi" az én helyett. Megpróbálok úgy cselekedni, hogy a kapcsolat fejlődjön, haladjon. Megtenni amit tudok. Elfogadni az élet velejáró törvényszerűségeit. Az alázatért dolgozni kell. Én törekszem rá."

Egy 35 éves férfi: "Tisztelet a másikkal szember. Például ha odafigyelek a másikra, a véleményére. Az alázatos ember értékeli az élettől, azt amit az élet adott neki. Amikor nem magadra gondolsz, hanem a másikat magad elé helyezed. Egy kapcsolatban pedig nem az "én" hanem a "mi". Ha nem gondoljuk magunkat túl (ku..... itt ezt a szót használta) fontosnak és elfogadjuk, hogy olyan az életünk mint mindenki másé."

27 éves lány: "Nem nagyon tudom mit jelent, a megalázottság jut eszembe róla, de a munkában, ha valaki alázatos az azt jelenti, hogy a munkáját az elvásároknak megfelelően végzi. Azt hiszem nem harcol a sorsa ellen, elfogadja, amit nem tud megváltoztatni, békében van önmagával."

24 éves lány: "Mindenképpen jó ha valakiben benne van, ha alázatosan áll a dolgokhoz, megkönnyíti a hétköznapokat elviselni. Tudod azt, hogy az ember milyen picike a világban, senki sem több vagy kevesebb a másiknál. Nem meghunyászkodó, nem megalázkodó, nem behódoló, kiáll magáért. Megteszi azt, amit meg tud tenni."

58 éves férfi: "Mindennek az alfája és omegája. Álláspont. Ha az alázat pontján áll az ember, akkor helyesen látja a dolgokat. Amikor nem magam helyezem előtérbe, tudom , hogy porszemek vagyunk. Ha nem kérek, hanem lehetőséget adok a másiknak a kapásra és az adásra. Ha felhasználod az életet arra, hogy kihozzd belőle a legtöbbet. Önmagadon végezzd el a munkát és akkor tudod magad kívülről látni."

Az alázat segít, hogy elfogadd önmagad és rájöjj, hogy problémáidon sok esetben csak munkával és odafigyeléssel változtathatsz. Az alázat, ha megteszed ami tőled telik, és ha nem megy valami ennek ellenére, akkor elfogadod azt amin nem tudsz változtatni.

"Erős akarsz lenni? Maradj nyugodt, figyelmes és alázatos." -Márai Sándor

 

Problémakör: