Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Álmodtam, vajon megérthetem?

Kardos Judit képe
Ellenőrzött szakember

Az álmodás egy mindennapi jelenség, mindannyian ismerjük, tapasztaltuk és még azok is pontosan tudják miről van szó, akik állítják, hogy soha nem álmodnak.

Amikor alszunk a test pihen és az agy az ébrenléttől eltérő, megváltozott működésben dolgozik. Ebben a módosult tudatállapotban, az alvás bizonyos szakaszaiban jelentkezik az álom. Az agyunk információkat rendezget, ábrándokat, vágyakat és érzéseket gyúr össze álomképekké. Az álmodás közben megjelenő képek, gondolatok és érzések régóta foglalkoztatják az embereket: vajon mi célt szolgálnak és mit jelentenek?

Az álmok tartalma a számunkra fontos és bennünket foglalkoztató dolgokból,  a múlt és a jelen történéseiből, tudatos vagy tudattalan vágyainkból, megfontolásainkból és érzelmeinkből áll össze. Az álomba beleszövődhetnek az alvás közben minket érő zajok és egyéb érzékletek (pl.: távoli kutyaugatás, az ébresztő hangja, egy illat, stb.), a tudattalanuk rejtett impulzusai (pl.: félelmek, vágyak, konfliktusok stb.), és az éppen aktuális mindennapi életünk élményei. Ezen dolgok  sajátos, egyénre jellemző keveréke  jelenik meg az álmodásban.

Kutatások szerint (Dormhoff és Schneider, 1998.) egyénre jellemző következetesség mutatkozik abban, hogy ki mit álmodik. A tipikus témák hónapokig, évekig, vagy akár évtizedekig is megjelenhetnek. Az álmok tartalma és a számunkra lényeges, érdekes dolgok között szintén kapcsolat mutatkozik a kutatók szerint.

Mindannyian gondolkodtunk már egy-egy álomból felébredve, vajon mi történt velünk az álomvilágban? Mit is üzenhet az álmunk? Az álmok jelentésének megfejtése azonban koránt sem egyszerű dolog.

Álomtudatban az agy nem az éber, racionális logika szerint működik, ezért a jelentés megfejtéséhez sem használhatjuk azt. A legtöbb álom értelme nem a konkrét történésekben mutatkozik, hanem a képek mögött megjelenő szimbolikus  tartalomban. Az álmokban szereplő szimbólumok egy része egyedi, ami azt jelenti, hogy kizárólag az álmodó szimbólumhoz kapcsolódó viszonyulása adhat neki jelentést. Vannak azonban olyan szimbólumok is, amelyek az álmodó személy kultúrájából ered, így kultúránként hasonló, közös jelentést hordoznak. E két féle szimbólumrendszerből egyszerre, keveredve jelenik meg az álom. Ezért az álmokat soha nem szabad egy az egyben, „tipikus” jelentésük szerint értelmezni. Nem használhatunk előre megírt álmoskönyveket, „megmondó embereket” hiszen ezzel félrevezetnénk, becsapnánk magunkat.

A pszichológiában például a pszichodinamikus terápiák részeként a terapeuta a klienssel együtt, közösen értelmezheti az álmok tartalmát. Az álmok szimbolikájának megértésében képzett terapeuta hozzásegíti a klienst saját, egyedi szimbólumrendszerének a megismeréséhez, amelyhez hozzákapcsolják az egyetemes szimbólumok jelentését. Így a kliens eljuthat a mélyebb lelki folyamatainak megismeréséhez, megértéséhez.

 

Néhány tény az álmokkal kapcsolatban:

  •  Minden éjszaka álmodunk, akár három-hat álom is előfordul, de ezekre nem mind emlékszünk.
  • Az emberek kétharmadának az álmai kellemetlen dolgokról szólnak: fenyegetésről, agresszióról, visszautasítottságról, összezavarodottságról, kommunikációs képtelenségről
  • Színesben álmodunk
  • Az álomtartalom befolyásolható bizonyos mértékig a környezet megváltoztatásával, vagy elalvás előtti szuggesztiókkal
  • Az álmok felében felbukkannak az előzőnapi élményekhez kapcsolódó elemek
  • Az álmok felidézése könnyebb, ha közvetlenül felébredéskor megpróbáljuk újragondolni az álom tartalmát, esetleg az ágy mellé készített jegyzetre leírjuk(bár ez az alvás rovására történik)