Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Hága Győző képe
Ellenőrzött szakember

Fejlődjek, de hogyan?

„Ne érdekeljen, mások mit gondolnak rólad.”

„A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve.”

„Váltsd valóra az álmaidat.”

„Tedd magad azzá, akivé válni szeretnél.”

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Miért csaljuk meg a párunkat? Egy lehetséges ok.

A magasabb tesztoszteron szint a férfiaknál növelheti a hűtlenséget.

A Biological Psychology folyóiratban lévő kutatás szerint azok a férfiak, akik csalják a partnereiket, magasabb a tesztoszteron szint, mint azoknál, akik nem lépnek félre. Cikkemben a megcsalás és a tesztoszteronszint kapcsolatáról lesz szó.

Miről is van szó?

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Kognitív disszonancia – amikor nem azt teszed, amit gondolsz

Biztosan veled is előfordult már, hogy megtettél olyan dolgot, ami ellentmondott a nézeteidnek, a magadról alkotott véleményednek, sőt, az ésszerűségnek is:) Ilyenkor belső feszültséget éreztél – ami nem más, mint a kognitív disszonancia. Ez a pszichológiában jól ismert jelenség az élet minden területén jelentkezhet, és jellemzően az emiatt érzett feszültséget mindenáron csökkenteni szeretnénk. A legtöbb esetben úgy, hogy megmagyarázzuk magunknak a dolgot…

Nézzünk erre néhány példát!

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A menedzserbetegség

A menedzser betegség akkor alakul ki, ha munkahelyi stressz hatásra csökken az individuális stressztűrő képesség, aminek következtében megnő a különböző testi betegségek kockázata (pl. kardiológiai elsősorban magasvérnyomás, és emésztőszervi elváltozások). A neve arra utal, hogy leggyakrabban a vezető beosztásban dolgozók esetében alakul ki, ha a felelősség növekedésével egyidejűleg csökken a pszichológiai immunrendszer hatékonysága. A betegség bárkit elérhet, aki hosszú időn keresztül stresszes munkát végez, nem csak a vezető beosztású személyket.

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

A sokkoló hír: daganatom van

Kevés olyan traumatikus esemény történik, mint amikor valaki megkapja ezt a diagnózist. De mit lehet egyáltalán egy ilyen hírrel kezdeni? Mit segíthet a család, a barátok és legfőképp egy teljesen idegen pszichológus egy ennyire intim helyzetben, amely az egész eddigi életünket teszi hirtelen mérlegre?

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Zajból is megárt a sok!

A WHO felmérése alapján közel 3000 szív- és érrendszeri megbetegedéshez köthető halálesetet okoz a zajterhelés. A modern nagyvárosi élettel járó zaj stressz-faktorként hat a szervezetünkre, így arra készteti, hogy adrenalint és kortizolt termeljen, ami megváltoztatja a vér összetételét és az érfalak szerkezetét, ezzel növelve a kardiovaszkuláris megbetegedések kockázatát.

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Agresszió és asszertivitás

Mindannyian találkoztunk már agresszív emberekkel, akik az érdekeinket figyelmen kívül hagyva, csak saját magukkal törődve törtek céljaik felé. Az agresszív viselkedés jellemzője: Konfliktushelyzetben a másik testi vagy lelki bántalmazása. A cél a dominancia megszerzése, nem a megoldáskeresés.

Az agresszív viselkedéshez vezető meggyőződések

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Sokáig akar élni? Menjen társaságba!

A kapcsolatok 50 %-kal javítják a továbbélési esélyeinket - állapítja meg egy kutatás. A Bringham Young Egyetemen (BYU) végzett tanulmány alapján felvehetjük a társadalmi kapcsolatainkat azoknak a tényezőknek a “rövid listájára”, amelyek megjósolják egy ember életének vagy halálának esélyeit.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

„Önként és dalolva” – az önkéntesség mozgatórugója

 

Vajon mi visz rá valakit arra, hogy időt és energiát áldozzon egy feladatra, amiért nem is fizetnek?

Évtizedekkel ezelőtt valószínűleg a szakemberek többsége azt felelte volna, hogy semmi! Hiszen a dolgozókat elsősorban anyagi javakkal lehet motiválni.  

Mára természetesen jóval árnyaltabb a kép, tudjuk, hogy számtalan motiváló tényező ösztönözhet minket, és az is egyértelmű, hogy a fizikai szükségletek mellett a pszichés szükségletekre is figyelnünk kell.

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Cloninger személyiségelmélete és a TCI

C. Robert Cloninger először azért kezdett el a személyiségstruktúrával foglalkozni, hogy egy átfogó modellt alkosson a szomatizációs zavarokkal és a generalizált szorongással küzdő páciensek elkülönítésére, de ezzel együtt, Cloninger olyan modellt keresett, ami egészséges és patológiás személyiségek leírására is alkalmas. Cloninger három temperamentumot különített el személyiségtesztjében, melyek szerinte az agyban önállóan szerveződő egységek a viselkedés aktiválására, fenntartására és gátlására, bizonyos külső ingerekre érkező válaszként.

Oldalak