Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

6 módszer a harmónia megtalálására

PszichológusKereső képe

A boldogság és a harmónia a leggyakoribb életcélok közé tartoznak. Azonban nem mindig könnyű feladat elérni, hogy harmóniában élhessünk önmagunkkal és a világgal. Az alábbi 6 módszer segíthet:

  1. Tudatosítsuk magunkban, hogy a harmónia nem egy végcél, hanem egy folyamatos állapot. Harmóniában élni nem azt jelenti, hogy mindig, minden egyes pillanatban nyugodtak, elégedettek és gondtalanok vagyunk. Van, hogy csupán egy pillanatra jár át az érzés, majd tovább is áll. De mint számos sportágban, itt sem az eredmény, hanem maga a gyakorlás a cél. Mindig törekedjünk a harmóniára, így egyszer el is fogjuk érni. Aztán persze elveszítjük, de megtaláljuk újra.
  2. Tanuljunk meg fontossági sorrendet felállítani. A napi teendőink közül soroljuk előre azokat, amelyek a legfontosabbak, koncentráljunk ezekre, és végezzük el; majd jöhet a következő. Ha mindenbe csak belekapunk, és semmivel sem készülünk el, nem valószínű, hogy rendezettnek és harmonikusnak érezzük majd az életünket.
  3. Állítsunk fel rövid és hosszú távú terveket, majd azokat bontsuk kisebb lépésekre: határozzuk meg, mit kell tennünk a következő hónapban, héten vagy napon ahhoz, hogy egy év múlva ott járjunk, ahol szeretnénk; majd tartsuk is magunkat hozzá.
  4. Céljainkat fogalmazzuk meg egyértelműen. Például ne azt mondjuk, hogy „több időt fogok tölteni a családommal”, hanem azt, hogy „minden szombat délután valamilyen közös programot szervezek a családommal”. Ha homályosan foglalkozunk, nehezen tudjuk majd megítélni, teljesítettük-e már a célunkat, és könnyen abbahagyhatjuk azelőtt, mielőtt valóban sikerült volna.
  5. Mivel a harmónia nem egyetlen sikeres pillanatról szól, hanem maga a folyamat élvezetéről, ne tegyünk hosszú ideig olyasmit semmilyen cél érdekében, ami rontja a hangulatunkat. Például, ne maradjunk olyan munkahelyen, ahol maga a munka unalmas, de ha rendszeresen túlórázunk, év végi bónusz jár; inkább keressünk egy olyat, ahol a főnök minden egyes nap a tudtunkra adja valahogyan (akár egy vállveregetéssel), mennyire elégedett velünk.
  6. Ne felejtsük el, hogy bármilyen önállóak vagyunk is, a harmónia eléréséhez másokra is szükségünk lehet. A mérleg karjai is akkor állnak egyensúlyban, ha mindkét serpenyő ugyanannyi súlyt tart. Kapcsolatainkban viseljük közösen a terheket, és lássuk el energiával a másikat, ha annak épp kevesebb van belőle.