Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

4 tipp a tanévkezdéshez

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Hamarosan megkezdődik az új tanév, ami plusz feladatokat ró az egész családra, szülőre és gyermekre egyaránt. Nézzük meg, mit tehetünk azért, hogy a leggördülékenyebben indítsuk a szeptembert.

1. Adjunk magunknak és gyermekünknek elég időt!

Különösen stresszes lehet, ha a nyári pihenés után hirtelen vágunk bele minden iskolával kapcsolatos teendőink elvégzésébe. A nyaralások után időre van szükség, amíg felvesszük a tanévkezdéssel járó új ritmust, így igyekezzünk időt hagyni erre. Ne akarjunk egyszerre mindent elintézni!

2. Legyünk türelmesek!

Valószínű, hogy a legtöbb iskolás korú gyermek szívesebben venné, ha még tovább tartana a szünidő. Így nekik különösen nehéz lehet a nyár végi időszak, ezért fontos, hogy türelmesek legyünk velük, ne kapjuk fel a vizet, ha esetleg azt fejezik ki, hogy nincs kedvük iskolába menni. Örüljünk annak, hogy őszintén kifejezik azt, hogy mit éreznek, mert ez a bizalmuk jele!

3. Készítsünk tervet!

Ha szeretnénk, készíthetünk egy listát, időpontokkal, teendőkkel, ami abban segít, hogy átlássuk az előttünk álló feladatokat, illetve azt is, hogy mikor, mit kell intéznünk, így nem maradunk le semmiről és nem kell kapkodnunk sem. Ezáltal azt érezhetjük, hogy kézben tartjuk az eseményeket, ez pedig bizonyítottan csökkenti a szorongást és a stresszt.

4. Szánjunk időt a pihenésre!

Az új feladatok megjelenése mellett ne feledjük el, hogy még tart a nyár, így törekedjünk arra, hogy mi is és a gyermekünk is pihenhessen, mert ezzel is csökkenthetjük a stresszt. Jó ötlet lehet közösen csinálni valamit, legyen az akár egy társasozás, vagy egy családi filmezés/mozizás. Ne feledjük, ma az egyik legnagyobb ajándék, amit a szülő a gyermekének adhat, az a közösen eltöltött idő!