Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

4 tipp a pályaválasztáshoz

Szabó Renáta képe
Ellenőrzött szakember

A pályaválasztási döntés előkészítésénél elsőként mérlegelni kell a személyes jellemzőket, tulajdonságokat, munkával kapcsolatos értékeket, érdeklődést. Ezek jelentik a pályaválasztás önismereti részét. A következő lépés mindezek összevetése a pályák világával, a pályaismeret szerzése. Ehhez alapvetően információra van szükség, amelyet több forrásból is beszerezhetünk. Ehhez szeretnék pár ötletet adni.

4 tipp a pályaismereti információk megszerzéséhez:

  1. Böngéssz álláskereső portálokat! Nyisd meg pl.: profession.hu oldalt, és először mindenféle szűkítés nélkül csak lapozgasd végig. Ami érdekesnek hangzik, kattints rá, és olvasd el, milyen feladatokat és követelményeket fogalmaztak meg a munkakör betöltéséhez. Ezek a képzések kiválasztásához  is irányt mutathatnak.
  2. Keress olyan szakembereket, akik számodra érdekes területen dolgoznak! Sok középiskola szokott szervezni pályaválasztási napokat, ahová különböző területen dolgozó szakembereket hívnak meg. Itt személyesen is kérdezhetsz, benyomást szerezhetsz néhány szakmáról. Ez viszont közel sem fedi le a fiatalok szerteágazó érdeklődését, ezért érdemes más forrásból is tájékozódni.
  3. Nézz foglalkozásokat bemutató filmeket, olvass könyveket! Nem feltétlen pályaválasztási szakirodalomra gondolok, inkább „életközeli” dolgokra. Nem csak pályaválasztóknak, de nekik különösen érdekesek lehetnek pl.: Kordos Szabolcs interjúkból felépített könyvei, amiket egy-egy szakma „titkairól” írt (taxisokról, vendéglátásról, idegenvezetőkről stb.). A nemzeti pályaorientációs portál szakmabemutató filmjei is hasznosak, ahol 5-10 percben a szakma egy képviselőjének munkáját járják körül.
  4. Jelentkezz önkéntesnek! Ha már látod az irányt, ami számodra érdekes, de nem tudod, milyen lehet belülről, jelentkezz önkéntesnek. Az önkéntesség a pályaismeret (és az önismeret!) egyik legjobb módszere, tét nélkül szerezhetsz tapasztalatot magadról, a munka világáról, a választott szakmáról. Az esetleges negatív tapasztalat se szegje kedved, kiderülhet például, hogy mi az, ami nem való neked, és ahelyett, hogy értékes éveket dobnál ki a képzés idején, ez a tapasztalat ingyen van J Nem mellesleg pedig értékes szakmai kapcsolatokra tehetsz szert, és referenciát is kaphatsz, ami a munkaerő-piacon előnyt jelenthet más pályakezdőkkel szemben.

Ha kérdésed merül fel a pályaválasztás kapcsán, keress bátran