Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

4 tipp az egészséges párkapcsolat fenntartásához

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Nagyon sok tippet kaphatunk arra vonatkozóan, hogy hogyan találhatjuk meg a nagy Ő-t, akivel aztán "sokáig boldogan élünk, míg meg nem halunk". A kutatások azonban azt támasztják alá, hogy egy nagy Ő helyett sok "közepes Ő" van a világban, és a komolyabb munka csak a megismerkedés és a párkapcsolat elkezdése után kezdődik, amikor közösen, együttes erővel teszünk bele egyre többet a kapcsolatba, ezáltal a kapcsolaton belül teremtve meg a másikból a nagy Ő-t. Ebben szeretnék segítséget nyújtani ezzel a cikkel.

1. Mutasd ki a partnered felé a szeretetedet - úgy, hogy ő is érezze!
Nem ugyan az, szeretve lenni, vagy ténylegesen azt érezni, hogy szeretnek. A különbség nagyon sokszor a szeretet kimutatásának módján múlik, ugyanis nem mindenki érzi ugyan azokat a gesztusokat a szeretet megnyilvánulásának. A témával részletesebben foglalkozik Gary Chapman Az öt szeretetnyelv című könyvében. Az öt szeretetnyelv a következő: elismerő szavak, minőségi együtt töltött idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés. Ha úgy akarjuk kifejezni a szeretetünket, hogy a párunk is érezze azt, illetve ha mi is sikeresen akarjuk kommunikálni a párunk felé, hogy mi hogyan tudjuk legjobban átérezni a tőle kapott szeretetet, akkor tisztában kell lennünk a saját és a párunk szeretetnyelveivel is (általában van egy elsődleges és egy másodlagos szeretetnyelvünk is).

2. Ne félj a (kulturáltan rendezett) konfliktusoktól!
Sokszor beleesünk abba a hibába, hogy azt érezzük, a szeretet egyenlő azzal, hogy sosem mondunk ellent egymásnak, mert attól félünk, hogy ez a kapcsolat végét jelentené. Ezzel szemben valójában azzal követünk el súlyos hibát, ha az ellenvéleményünket, negatív érzelmeinket magunkban tartjuk, hiszen azok sérelemként bennünk maradnak, gyűlnek és esetleg később, telejsen oda nem illő módon robbannak ki, esetleg addig gyűjtögetjük őket, míg végül testi tünetek formájában törnek felszínre. Az a kapcsolat, ahol a párok képesek megbeszélni az ellentéteiket, sokkal erősebb és ellenállóbb, mint az, ahol ez tabunak számít és a konfliktusok nincsenek kibeszélve.

3. Tartsd életben a baráti kapcsolataidat és hobbijaidat!
A romantikus könyvek vagy filmek állításai ellenére senki sem tudja kielégíteni teljesen minden igényedet. Valójában az, ha túl sokat vársz el a partneredtől, egészségtelen nyomást gyakorolhat a kapcsolatotokra, sértődésekhez és veszekedéshez vezethet. A romantikus kapcsolat erősítése és gazdagítása érdekében is fontos, hogy fenntartsátok saját identitásotokat a párkapcsolatotokon kívül, megőrizzétek a kapcsolatokat a családdal és a barátokkal, valamint tartsátok fenn a hobbijaitokat, amennyire ez lehetséges.

4. Kommunikálj nyíltan és őszintén!
Sokszor ez a legnehezebb, hiszen már gyermekkorunktól fogva azt tanuljuk, hogy jobb, ha bizonyos igényeinket és érzéseinket magunkba rejtünk, mert annak nincs helye mások előtt. Pedig egy jó párkapcsolat tere lehet annak, hogy a lehető legőszintébben kifejezzük magunkat, ez pedig mélyíti a kapcsolat intimitását és a felek közötti kommunikációt. Végül egy kommunikációs paradoxon, amin érdemes elgondolkodni: nem tudunk nem kommunikálni! A hallgatással ugyan úgy kommunikálunk valamit a másik felé, mint a szavakkal, vagy tettekkel. Épp ezért fontos, hogy ilyenkor is figyeljünk arra, hogy ezeken a csatornákon keresztül is a lehető legőszintébb és legnyíltabb módon kommunikáljunk a másikkal. Jusson ez eszünkbe, ha legközelebb esetleg konok hallgatásba burkolóznánk ahelyett, hogy megfogalmaznánk esetleges negatív érzelmeinket! A hallgatás is lehet persze semleges, vagy pozitív kommunikációs csatorna, a lényeg az, hogy törekedjünk a minél nagyobb őszinteségre!