Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

3 ok, miért vagyunk féltékenyek – önre melyik jellemző?

PszichológusKereső képe

Egy kis féltékenység minden párkapcsolatban természetes. Elsősorban azon pillanatokban jelenik meg, amikor úgy érezzük, a másikhoz fűződő kapcsolatunkat veszélyezteti valami, és attól félünk, hogy a szeretett társ életébe érkezik valaki más, aki jobban megfelel neki, mint mi. Bár a féltékenység csekély mértékben elfogadható, sőt, szeretetről árulkodik; a patológiás mértékű féltékenykedés könnyen tönkre is teheti a kapcsolatot. A féltékenység hátterében általában az alábbi 3 ok egyike áll:

1, Bizonytalanság

A bizonytalanság a féltékenység leggyakoribb kiváltó oka. A „kisebbségi komplexus”, azaz az alacsony önértékelés miatt az illető fél nem biztos párkapcsolatában: úgy érzi, nem elég jó és értékes ahhoz, hogy hosszú távon is megfeleljen partnerének. Ez a bizonytalanság nem feltétlenül jelenik meg az alany életének más területein. A féltékeny fél tehát lehet például menő ügyvéd, tucatnyi megnyert perrel a háta mögött, és egyben retteghet attól naponta ok nélkül, hogy partnere elhagyja.

2, Rögeszmés-kényszeres személyiségzavar

A rögeszmés-kényszeres személyiségzavar (OCD) szintén kiválthat túlzott féltékenykedést; akkor is, ha az alanynál nem állapították meg a személyiségzavart, mindössze több tünetét is produkálja. Ezen alanyok agya rendszeresen „túlműködik”, újabb és újabb szorongásra okot adó helyzeteket és aggodalmakat generálva. Az OCD-s betegek számára kifejezetten nehéz elfogadni az ismeretlent: ha például partnerünk később ér haza, különböző elméleteket gyártanak arról, hol járt és mit csinált, amelyekhez aztán megrögzötten ragaszkodnak.

3, Paranoid személyiségzavar

A paranoid személyiségzavarban szenvedők, illetve a betegség tüneteit a patológiásnál csekélyebb mértékben produkálók is hajlamosabbak lehetnek a féltékenykedésre. Már a csekély vagy közepes mértékben megjelenő paranoia is nehézzé vagy akár lehetetlenné teheti, hogy az alany megbízzon másokban. Az illető gyakran fedez fel rosszindulatú szándékot mások cselekedeteiben, illetve érzi magát áldozatnak vagy üldözöttnek. Könnyen azt feltételezheti partneréről, hogy az megcsalja őt, bár a környezete szerint erre semmilyen bizonyítéka nincs.

Ha sikerül megállapítania, a fenti okok melyike okozhatja túlzott féltékenykedését, a probléma könnyebben megszüntethető.