Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

14 tény a stresszről, 2. rész

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Cikkemben 7 további tényt fogok bemutatni a stresszről. A cikk 1. része ITT érhető el.

8. Maga a „stressz” szó a stringere latin szóból származik, ami azt jelenti, hogy „szorosra húzni” (McEwen, 2003).
9. Krónikus stressz esetén a domináns hormonok szabadulnak fel az agyunkban. Ezeknek a hormonoknak a feladata a rövid távú vészhelyzetek kezelése és ha hosszabb ideig fennmaradnak, akkor károsíthatnak és akár el is pusztíthatnak agysejteket (Wallenstein, 2003).
10. A stressz növelheti a vérrögök kialakulásának valószínűségét, mivel a vér felkészül a sérülésekre, és „tapadósabbá” válik (Chilnick, 2008).
11. A krónikus stressz nyomást gyakorolhat az artériákra és a szervekre a szervezetben lévő cikotineken (jelzőmolekulák) keresztül (McEwen, 2003).
12. A stressz lehet a felelős a vércukorszintünk megváltozásáért is, amely fáradtsághoz, hangulati ingadozásokhoz és inzulin rezisztenciához vezethet („How Does Stress Affect Us?”, 2016).
13. Jó hír, hogy nevetéssel csökkenthetjük a stressz szintünket. A nevetés csökkenti a stresszhormonok számát, beleértve a kortizolt, az epinefrint és az adrenalint. A nevetés a pozitív hormonok felszabadításával is erősíti immunrendszerünket (Wallenstein, 2003).
14. További jó hír, különösen a csokoládé szerelmeseinek - az étcsoki csökkentik a stresszhormonok számát (Wallenstein, 2003).

Forrás: positivepsychology.com

A cikksorozat folytatásában stresszkezelési technikákat fogok bemutatni.