Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

14 tény a stresszről, 1. rész

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Lépten-nyomon azt halljuk, hogy mennyire fontos a stresszkezelés, de azzal nem mindig vagyunk tisztában, hogy miért. Az alábbi cikk 14 tényt mutat be a stresszel kapcsolatban, amik segítenek megérteni a stresszkezelés fontosságát.

  1. A stresszt "néma gyilkosnak" is nevezik, mert szívbetegségeket, magas vérnyomást, mellkasi fájdalmat és szabálytalan szívverést okozhat (Chilnick, 2008).
  2. A telogén effluvium, vagyis a stressz által okozott hajhullás, akár már három hónappal egy stresszes esemény után megjelenhet (McEwen, 2003).
  3. A meddőségi problémák 30%-ának hátterében a stressz áll. Nőknél a stressz görcsöket válthat ki a petevezetékben és a méhben. A férfiaknál csökkentheti a spermaszámot és merevedési zavarokat idézhet elő (Bouchez, 2018).
  4. Kutatók azt találták, hogy a stressz még inkább felelős a pattanások kialakulásáért, mint a zsíros bőr (Warner, 2002).
  5. A stressz túlsúlyossághoz is vezethet. A stresszhormon, vagyis a kortizol magas szintje előidézheti a hasi zsír felhalmozódását és a zsírsejtek növekedését (Chilnick, 2008).
  6. Összefüggéseket találtak a stressz és a hat leggyakoribb halálok között: rák, tüdőbetegségek, szívbetegségek, májcirrózis, balesetek, öngyilkosság ("How Does Stress Affect Us?", 2016).
  7. Gyermekeknél a krónikus stressz negatívan befolyásolja a növekedést, mivel csökkenti az agyalapi mirigy növekedési hormonjainak számát (Van der Kolk, B. és mtsai., 2007).

Forrás: positivepsychology.com

A következő cikkben hét további tényt fogok bemutatni a stresszről.