Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

Beszédünkbe rejtett előítéleteink

Véleményünket, vagy akár előítéleteinket nem csak úgy fejezhetjük ki, hogy nyíltan, őszintén megfogalmazzuk és kimondjuk, hanem tudattalanul, mondatainkba, szóhasználatunkba rejtve is.

Például „nem rossz ez a ruha” – mondja az egyik nő a másiknak. De a „nem rossz” nem pont ugyanazt jelenti, mintha azt mondaná, hogy „csinos ez a ruha”. Az sem mindegy, hogy az orvos azt mondja-e a leletünkre, hogy nem rosszak az eredményeink, ahelyett, hogy azt mondaná, hogy „önnek jók lettek az eredményei”.

Lengyel Katalin képe
Ellenőrzött szakember

hogyan motiváljuk gyermekünket a tanulásban, folytatás.....

1. Állítsuk olyan helyzetek elé gyermekünket, mely biztosítja számára a rendszerességet és szabályosságot. Ha szükséges, (életkor!), mindenképpen tanuljunk együtt vele, és ha vannak, lendítsük tovább elakadásait. Igyekezzünk a közös tanulási élményt mi magunk is élvezni, nézzünk közösen utána a dolgoknak, kérjünk segítséget más szaktárgyi mentoroktól.

2. Konkretizáljuk és egyezzünk meg közösen a tanulási feltételekben, tegyünk fel kérdéseket, értelmezzük és elemezzünk neki fontos személyek életét arra nézve, hogy, ki, hogyan jutott el a mostani sikereihez és kudarcaihoz.

Jávorszky Eszter képe
Ellenőrzött szakember

Babavárás a „partvonalról”

Rengeteg ismeretterjesztő cikk, élménymegosztás íródik a gyerekvárásról az anya szemszögéből, de nagyon ritkán lehet találkozni olyan oldalakkal, amik a pár másik felének élményeivel kapcsolatban adnának felvilágosítást. Bár az anyában zajló fizikai és lelki síkon zajló változások sokkal látványosabbak, illetve sokkal inkább fókuszba kerülnek, nem szabad elmennünk amellett, hogy az pár másik tagjában is fontos lelki átalakulás megy végbe a várakozás kilenc hónapjában.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

A dánok a legboldogabbak a világon – mi a titkuk? – 2.

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon, Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk? A kulcs a szemléletükben van és az ennek megfelelő neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor 6 témát érdemes említeni: játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, tisztelet és a meghitt együttlét.

Ebben a cikkben a második három tényezőről írok, amelyek elsajátítása pozitív változást hozhat a gyermekeink és a saját életünkbe:

4.     Az empátia: a másik helyzetébe való beleérzés képessége

 

Simon Zoltán képe
Ellenőrzött szakember

Megérzéseink és a párválasztás

Az angliai családterapeuta-képzéseken, általában az első-második alkalommal meg szoktak csináltatni az egymás számára jórészt még ismeretlen résztvevőkkel egy gyakorlatot. Sétáljanak az adott helyiségben, és anélkül, hogy egy szót szólnának, alkossanak párokat.

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

(Nem csak) szexuális zaklatás

A tavalyi év végén ismét előkerült a téma a médiában. Ezúttal a BKV dolgozóival kapcsolatban. Akkor az anonim kérdőív kitöltése után megdöbbenéssel tapasztalták, hogy a nők jelentős részét éri a munkája során szexuális zaklatás, míg a férfiakat inkább fizikai abúzus. Vajon nálunk ennyire rossz a helyzet csak? És mi a helyzet a nem szexuális jellegű zaklatásokkal? Mit lehet tenni ilyen helyzetben? Ezekre a kérdésekre igyekszem választ adni a következő cikkben.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az empátia a gyereknevelésben

Buda Béla (1980) szerint a csecsemő és a gyermek neveléséhez szükséges az empátia megléte, a csecsemő csak sírásán és mozgásán keresztül tudja kifejezni önmagát. A csecsemő növekedésével egyre fontosabbá válik, hogy az édesanya megfelelő ingereket adjon át a gyermekének, amihez az anyának fel kell tudnia ismerni a gyermeke érzelmi állapotát. Ezek mellett az édesanyának szintén képesnek kell lennie arra, hogy megértse a gyermekének a szükségleteit.

Oldalak