Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Mit tehetsz, hogy a problémából ne legyen gond?

Mindannyian találkozunk problémás helyzetekkel a hétköznapokban, de az erre adott reakciónk nagyon sokszínű lehet. Vannak, akik könnyedén veszik az akadályokat, míg mások sorra bukják el ezeket a helyzeteket.  Hogy mi áll ennek a hátterében, az a cikkből kiderül.

dr Gróf Csilla képe
Ellenőrzött szakember

„Belső képek, melyek az örök jelenben maradnak” avagy a traumafeldolgozás egy módja

„Trauma alatt minden olyan eseményt értünk, amellyel szemben az illető fegyvertelen. Kiszolgáltatottá válik pszichésen (közben lehet, hogy fizikailag is), elveszíti az irányítást, és az esemény következtében máshogyan kezd viszonyulni a világhoz. Olyan pszichés sérülés éri, amelyet a megszokott eszközeivel nem tud feldolgozni. Egyénenként és élethelyzetenként változik, hogy egy eseményből mikortól lesz trauma; a küszöbértéke az egyéni pszichés terhelhetőségtől függ. Trauma lehet egy incesztusélmény, de azzá válhat egy munkahelyi megjegyzés is.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Ismeri ön a stressz enyhítésének 63 módját? - 4.rész

A címben szereplő könyv segít abban, hogy felismerje, mi okoz Önnek stresszt, és hogy megváltoztathassa a dolgokhoz való hozzáállását, az életmódját vagy az étrendjét annak érdekében, hogy minimálisra csökkenjen a mindennapi helyzetekkel szembeni stresszválasza. Ez a jól érthető mű a legfrissebb orvosi és tudományos eredményeket gyűjti össze, és rendszerezett tanácsokat ad.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A karácsonyi stressz

A 21ik században egyre több stresszor hatásának vagyunk ki téve, ami nincs másképpen a karácsonyi ünnepeket megelőző időszakban sem, sőt általában ebben az időszakban megemelkedik a stresszorok száma. Egyre több személy küzd krízissel az ünnepeket megelőzően, ahelyett, hogy nyugodtan tudna készülni a karácsonyi időszakra. Ennek hátterében rengeteg ok húzódhat meg, melyek közül párat sorolok fel:

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Amikor te magad állsz a saját sikereid útjában

Valószínűleg te is hallottad már az önszabotázs kifejezést, ami tulajdonképpen azt jelenti, hogy te magad állsz a saját boldogulásod útjában.

Leginkább arról ismerhető fel, hogy bár nagyon szeretnél valamit és látszólag mindent meg is teszel érte, valahogy mégis mindig olyan körülményeket teremtesz, hogy még véletlenül se sikerüljön megvalósítani…

Most talán arra gondolsz, hogy de hiszen te sosem tennél ilyet magaddal…. Szándékosan és tudatosan biztosan nem is.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan ismerhetem fel, ha kiégtem?

A kiégés szindróma mára mindenki számára ismert fogalom, azonban még így is hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a jelentőségét. A kiégés ugyanis nem egyszerű fáradtság vagy munkahelyi nehézség, hanem olyan állapot, ami igazoltan negatív hatást gyakorol az egészségünkre, a társas kapcsolatainkra, és a teljesítményünkre is.

Honnan vehetem észre, ha kiégtem?

A kiégés tüneteit három nagy csoportba sorolhatjuk.

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Karácsony előtti stresszcsökkentés

A karácsony sokak szemében a meghitt, békés együttlétről és a közös ünneplésről szól, az előtte lévő, közel egy hónapos időszak ezzel szemben a rohanásról, stresszről, kapkodásról és az idegeskedésről. Ez a cikk segíthet abban, hogy a karácsonyi készülődés és így az ünnep is stresszmentesebb, nyugodtabb legyen.

Szigeti Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Nincs mentés! - avagy az iskolai késelés margójára

Össztársadalmi bűnpártolás. Ha sarkítva akarnám meghatározni, mi zajlik a győri iskolai késelés kapcsán, ez jut az eszembe. Végtelenül naiv voltam, amikor arra kértem a szakértőket (pszichológusokat, pszichiátereket), hogy kivételesen ne akarják megmagyarázni a történteket.

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

X, Y, Z generáció a munkahelyen – hogyan tudn(án)ak harmonikusan együtt dolgozni?

Önök közül bizonyára sokan látták „A kezdő” (The Intern) című filmet Robert de Niroval. Akik nem látták, azoknak is érdemes megnézni. Egy start-up cég nyugdíjas gyakornokot alkalmaz, akit a fiatal kollégák először fenntartással kezelnek, a háta mögött összesúgnak, de aki végül remekül beilleszkedik a közösségbe, sok kolléga számára igazán hasznos tanácsokkal szolgál és ő is remekül érzi magát a munkahelyen.

Szántó Regina képe
Ellenőrzött szakember

Baba-mama kommunikáció, kapcsolatanalízis

A várandósság rendkívüli, az emberi életben többnyire csupán néhányszor megélhető élmény. Nem mindegy, hogy mire fordítjuk és hogyan töltjük el ezt a 9 hónapot. A legoptimálisabb, ha minden rendben van a kismama életében és szeretettel várják a szülők és a tágabb család is a jövevényt. De sajnos gyakran előfordul, hogy vagy a párkapcsolat sínyli meg a terhességet, vagy anyagi problémák adódnak a pár életében, vagy más akadályozó tényező lép fel. Nem kell kétségbe esni, mert ettől még a várandósság hónapjai csodálatosak maradhatnak.

Oldalak