Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Az okos célokon túl

Ha a tervezésre, célkitűzésre kerül a sor, én rendszerint a SMART modellt szoktam javasolni. Ez a megközelítés sokak számára ismerős lehet, hiszen egy méltán népszerű és széles körben elterjedt modellről van szó. A SMART egy rövidítés, mely a specifikus, a mérhető, az elérhető, a releváns, és az időben korlátolt (Specific, Measurable, Achievable, Relevant, Time-boxed) szavakat takarja. Vagyis leginkább azt segít megragadni, hogy milyen is egy "okos" cél.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Kilépni a komfortzónából

A komfortzóna olyan határunk, amely kényelmet, megszokottságot, állandóságot és biztonságot jelent számunkra, ahol szorongásmentesen tudunk mozogni. Manapság divatos lett emlegetni, hogy érdemes kilépni a komfortzónánkból, mert majd ott és akkor másmilyen lesz az életünk, új és pozitív élmények várnak, és nem történhet velünk semmi rossz.

Schopenhauer szerint  „a legtöbb ember a saját határait a világ határának tartja.”  Vagyis általában azt gondoljuk, hogy a világ pontosan olyan, mint amilyennek megéljük, és nehezen tudjuk elképzelni, hogy e határon kívül is létezik más világ.

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

Mesélj egy történetet és megmondom, hogy ki vagy!

Ha szeretnénk megismerni valakinek a személyiségét – pl. egy állásinterjún szeretnénk tudni, hogy be tud-e majd illeszkedni a csapatba, való-e számára a felkínált munka, vagy egy társkereső oldalon ismerkedve szeretnénk kideríteni, hogy a szimpatikusnak tűnő partner valóban olyan-e, mint amilyennek mutatja magát – ne azt figyeljük, hogy MIT mond, hanem azt, hogy HOGYAN mondja.

Csizi András képe
Ellenőrzött szakember

Miről is szól a gyermeki hiszti?

A napokban olvastam egy cikket a gyermeki hisztiről, amiről úgy írtak, mint a “gyermek tiltakozásának megnyilvánulása” olyankor, amikor a “gyermek akar valamit, amit a szülő ellenez”. A cikk kitért arra, a -szerintem is- régóta fennálló, alapvetően hibás nézetre, miszerint a hiszti a gyermek egyfajta manipulációja arra, hogy megkapja, amit akar, valamint az ehhez kapcsolódó “szakértői tanácsot” is idézi, miszerint: a hisztit úgy kell kezelni, hogy nem veszünk róla tudomást.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A siker titka: a szemléletváltás

Sokan gondolják, hogy a boldog élet felé vezető egyik, ha nem egyetlen út a sikereken keresztül vezet. A siker a mindennapi beszélgetések témájává vált, és számos helyen hallhatunk olyan praktikákról, melyek a siker hajszolásában segítenek minket. A legtöbb megközelítés arra épít, hogyan bontakoztassuk ki a tehetségünket. Arra viszont ritkán kapunk választ, hogy mit tegyünk, ha nem is vagyunk kifejezetten tehetségesek.

Medveczné Atinay Dorottya képe
Ellenőrzött szakember

Stresszkezelés szülőknek

Manapság számos módszer kínál hatékony megoldást arra, hogyan csökkentsük a stresszt a mindennapokban. Ezek közül a legtöbb bizonyára valóban nagyon hatásos is. Válogathatunk a relaxációs, meditációs technikák közül, elsajátíthatunk légzéstechnikákat, elmehetünk egy kiadós sétára, vagy forró fürdőt vehetünk, kávézhatunk egy baráttal.....de mi a helyzet akkor, ha egyedül vagyunk otthon egy kisbabával, totyogóval, kisgyermekkel, kamasszal, vagy esetleg egyszerre mindegyikkel?

Nádasdy Nóra képe
Ellenőrzött szakember

A belső beszéd

Rémült anya fordult hozzám: Hétéves kisfia, Bence hangokat hall! A hangok azt mondják, hogy ne fogadjon anyának szót. Pszichiátriára menjenek, hallucinál a gyerek? Bence édesanyján látszott a kétségbeesés és a tanácstalanság. Elmondta, hogy attól tart, valami nagy baj van Bencével, esetleg egy kezdődő pszichózis…

Balázs Nelli képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan legyünk életerősek?

Ahhoz, hogy kellően tudjuk élvezni az életet, fontos, hogy vitálisak maradjunk életünk végéig. A vitalitás állapot, ami tettekre késztet bennünket és ezáltal megőrzi mind fizikai úgy lelki egészségünket.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az orvos és a beteg közötti kommunikáció

Csabai és Molnár (1999) szerint az orvosok beteggel történő konzultációs stílusa a gyakorlat során alakul ki és formálódik. A kezdő orvos kommunikációjának egyik fő szempontja az, hogy az interakció úgy folyjon le, hogy abba semmilyen hibát se kövessen el az orvos. Pl. ne felejtsen el semmi lényegest megkérdezni a pácienstől a betegségével kapcsolatban.

Tóth Mónika képe
Ellenőrzött szakember

Miért fontos az érzelmi intelligencia?

A szociális intelligencia fogalma 1935-ben került a köztudatba, annak meghatározására, hogy valaki mennyire képes bölcsen eljárni emberi kapcsolataiban. Majd az 1940-es években egy amerikai pszichológus bátor kijelentése látott napvilágot, miszerint a sikert a nem intellektuális képességek jelzik előre leginkább. Hosszú évek múltán, aztán, 1990-ben megszületett az érzelmi intelligencia fogalma, mely a „saját és mások érzéseinek figyelemmel kísérése, érzések megkülönböztetésének képessége, és ezen információ felhasználása gondolkodásban és cselekvésben”.

Oldalak