Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

A bántalmazás erőszak köre

Bántalmazás esetén az erőszak nem szimmetrikus és nem kölcsönös a pár tagjai között; bántalmazó kapcsolatban szabad akarata már csak az egyik félnek van, a bántalmazók általában férfiak, míg a bántalmazottak nők; a kettejük közti dinamikus folyamat ismétlődő, és egyre erősebb erőszakot foglal magában. 

Tóth Beáta képe
Ellenőrzött szakember

A serdülőkor, mint krízisállapot

A serdülőkor olyan fejlődési szakasz, amelynek során a gyermek szervezetében a felnőtté válást jelző fizikai változások mennek végbe. Emellett a fiataloknak új kapcsolatokat kell kialakítaniuk, új társadalmi szerepeket kell megtanulniuk, amelyek már a felnőttkorra jellemzőek. Meg kell érteniük bizonyos normákat és meg kell küzdeniük a biológiai változásokkal is. Szüleikhez és barátaikhoz, kortársaikhoz és környezetükhöz való viszonyuk átalakul, kapcsolatuk folyamatosan változik és hatással van a serdülők önértékelésére, általános közérzetére.

Koch Boglárka Lilla képe
Ellenőrzött szakember

A hazugság lélektana - 3. rész - Hazugságfelismerő eljárások

Előzmény: A hazugság lélektana - 2. rész - A hazugság felismerése

 

A szakirodalom szerint, nem kell mindig minden hazugságot leleplezni, hiszen hazugság, valamilyen szinten szükséges jelenség, a mindennapi életünkben. Gondoljunk csak bele, milyen furcsa is lenne a világ, ha mindig minden apró csúsztatásra fény derülne (Biland, 2009).

Domján Mónika képe
Ellenőrzött szakember

Mi kell a változáshoz? 1. rész: az elfogadó légkör szerepe

"Ezzel a bölcsességgel találkozunk a pszichoterapeuták általános szabályában is: E+K=F, azaz a fejlődés (F) csak akkor válik lehetségessé, ha a terapeutának sikerül összekapcsolnia az elfogadást (E) és a konfrontációt (K)." (Friedemann Schulz von Thun)

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Félek, hogy kimaradok valamiből

A FOMO (Fear Of Missing Out) jelenségről
Képzeld el, hogy 1985-ben vagyunk:) Péntek este van és fáradtan érsz haza a munkából vagy a suliból. Mivel telik az estéd? Ha szeretsz olvasni, akkor lehet, hogy olvasol egy jó könyvet. Vagy főzöl. Vagy beszélgetsz a családoddal, pároddal. Esetleg zenét hallgatsz. Aztán pedig lefekszel aludni. Persze az is lehet, hogy elmész bulizni, de azt a bulit már egy hete elterveztétek és nem egy ad hoc ötlet volt..

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Szupportív terápia

A szupportív terápia a pszichológián belül egy igen elterjedt módszer, az alap pszichoterápiák közé tartozik. A népszerűségének talán a legfőbb oka, hogy az indikációként minimális felélteket állít a beteggel / a klienssel szemben. A feltétel, hogy a beteg / a kliens képes legyen és akarjon részt venni a terápiában (Kuritárné Szabó Ildikó 2016). Ennek köszönhetően számos betegség esetében lehet alkalmazni az eljárást. Nem csak pszichiátriai elváltozások kezelésében lehet használni, hanem szomatikus betegek gyógyításának egyik támogató eszközeként is.

Tóth Beáta képe
Ellenőrzött szakember

Krízis, mint fejlődési lehetőség?

Modern társadalmunkban szinte mindennap találkozhatunk olyan váratlan helyzettel, eseménnyel, amely kibillent addig megszokott egyensúlyi állapotunkból. Gyakorta találkozunk olyan személyekkel, ismerősökkel, akik azt jelzik felénk, úgy érzik, mintha kicsúszott volna lábuk alól a talaj, nem tudnak koncentrálni, mindent átható bizonytalanságérzés lesz úrrá rajtuk és képtelenek megoldást jelentő kiutat találni – sokszor anélkül, hogy konkrét okhoz kötnék.

Hátszegi Eszter képe
Ellenőrzött szakember

A párkapcsolatok mozgatórugói – gondolatok a jó kommunikációs készségről, I. rész

A tartós kapcsolati boldogság talán egyik legfontosabb összetevője az, ha tudatában vagyunk a saját érzéseinknek. Második legfontosabb tényezőként azt említhetnénk, ha párunk érzelmeivel is tisztában vagyunk. Mindezek fontos szerepet kapnak abban, hogy egy elégedettséget hozó kapcsolatot működtethessünk.

„Számomra ez most fájdalmas” „A feleségem csalódott” „Dühös vagyok” „A barátomat elárasztják az érzések”

Németh Vivien képe
Ellenőrzött szakember

Teljesítményszükséglet és önismeret a serdülőkorban

Az önismeret személyiségünk védelmezőjeként szolgálhat, s alkalomadtán védekezési lehetőséget biztosít számunkra. A serdülőkor az az életszakasz, melyben az egyén különösen nyitott az önismeretre. A serdülők esetében azonban az önismeret kialakulása igen nehéz feladat, kiváltképp az okból kifolyólag, mivel nem áll rendelkezésükre a szükséges pszichológiai szókincs, melynek segítségével benyomásukat szavakra fordíthatnák.

 

Jámbor Krisztián képe
Ellenőrzött szakember

A szexuális úton terjedő betegségek pszichológiai következményei és megelőzésük

Mondhatnánk, hogy pszichológusként választhattam volna sokkal inkább specifikus témakört: lehetett volna írni személyiségzavarokról, krízis- és konfliktushelyzetekről, életvezetési tanácsokról, stb. Azonban úgy gondoltam, hogy fontos, hogy ezúttal a szexuális úton terjedő betegségekről (STD) osszam meg a tudásom, a szakmai véleményem, és ezt minél közérthetőbben. Félreértés ne essen, nem a nemi betegségek részletes leírásáról (hatásmechanizmus, tünetek és kezelésük, stb.) lesz szó, hanem sokkal inkább ezen kórképek megjelenéséről a pszichológusi munkában. 

Oldalak