Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A jelentőségteljes élet pillérei

A boldogság hajszolása az életünkre telepedő súlyos teherré válhat, ha nem figyelünk oda. Hiszen a boldogság célként való értelmezése eltereli a figyelmet a hétköznapi örömök megéléséről. Hogyan lehetünk mégis elégedettek a mindennapokkal a boldogság kergetése nélkül?

Emily Esfahani Smith pszichológus szerint a boldogság mindössze egy pillanatnyi állapot, ezért ehelyett a mélyebb tartalmú, jelentőségteljes élet elérésére kell koncentrálnunk. A kutatási eredményei alapján négy szempontot határozott meg, melyek segíthetnek ennek elérésében.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Pszichológiai karakterek a Trónok Harcában 4. rész

José J. Mendoza Velásquez, Bernardo Schubsky, Mariana Lopez-Mejia úgy gondolják, hogy Ellaria Sand BPD-vel (Borderline Personality Disorder; magyarul: határeseti személyiség zavar) küzd. A szerzők szerint Ellaria Sand saját törvényeit követi és meglehetősen szabadelvű, ami leginkább a szexuális viselkedésében érhető tetten. Ezek mellett ő egy impulzív személyiség is egyben, ami leginkább Myrcella Baratheon megöléskor mutatkozik meg igazán. A karakter egyik fontos jelelemzője, hogy a személyisége instabil, ami számos helyen megmutatkozik. pl.

Németh Vivien képe
Ellenőrzött szakember

Mi válthat ki traumát?

A traumának többféle kiváltó oka is lehet. Okozhatják imperszonális (személytelen) stresszorok, mint például a háború, egy természeti katasztrófa, baleset, terrorcselekmény. Ezen túlmenően kiválthatja a személyre irányuló, bántó cselekedet is, családon belüli erőszak, érzelmi elhanyagolás, illetve beszélhetünk még kapcsolati, kötődési traumákról.

Doma Daniella képe
Ellenőrzött szakember

Ismerkedés az interneten - néhány hasznos irányelv

Talán mindenki ismeri a digitális világban való ismerkedés küzdelmeit. A különböző társkereső appok, weboldalak, randiszakértők és a telefonunkat bombázó értesítések könnyen frusztrálóvá és fárasztóvá válnak. A modern technológia eszközeivel könnyű kapcsolódni, és ugyanilyen könnyű szétkapcsolódni is egymástól. Íme néhány gondolat, amit érdemes észben tartani az online ismerkedéssel kapcsolatban.

 

Találkozás egy idegennel

Péter Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

Gyermekek, akik elfelejtették az önfeledt játék örömét

A mai gyerekeknek nagyon nehéz, jobban kellene rájuk vigyáznunk, segíteni őket abban, hogy gyerekek maradhassanak, hogy megélhessék a felhőtlen gyermekkor örömét.

Családterápiáimon megforduló gyermekek jó része nem tudja, hogy hogyan kell gyereknek lenni.

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

Kiégés vagy csak unalmas a munka?

A kiégés vagy elterjedt angol szóval burn-out során fizikai, érzelmi és lelki tartalékaink kimerülnek. Az ember üresnek, csalódottnak, kimerültnek érzi magát. Nem szívesen kel fel reggel az ágyból és beletörődéssel vagy gyomorgörccsel vagy akár undorral gondol arra, hogy dolgoznia kell. A munkahelyi eredményeket illetően pesszimista és semmi sem lelkesíti fel. Egyre gyakoribbak lesznek a megbetegedések, ami természetesen nem szándékos, mégis segíthet abban, hogy távol maradhat a munkahelyétől, amíg orvoshoz megy vagy betegállományban marad.

Tóth Mónika képe
Ellenőrzött szakember

Miért jobb a pozitív életszemlélet?

A tudományos pszichológia sokat foglalkozik a pozitív életszemlélet témakörével. Talán nem meglepő, de az optimista ember nem attól derűlátó, hogy kizárja a kudarcok lehetőségét, vagy nem fogadja el, esetleg tagadja azokat, hanem egyszerűen csak hisz abban, hogy képes lesz a negatív eseményekkel, tényezőkkel is hatékonyan megbirkózni, a pozitívnak pedig őszintén tud örülni.
Tehát a pozitív gondolkodású személyek reális keretek között, de alapvetően azt feltételezik, hogy le tudják győzni a kihívásokat.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Pszichológiai karakterek a Trónok Harcában 3. rész

Nathan Davidson szerint Petyr Baelish, becenevén a kisujj Mythomaniában szenved, amire a pszichológia értelemben vett patológiás hazudozás a jellemző. Az ilyen nehézségekkel küzdő emberekre jellemző, hogy konstansan hazudnak, szinte gátlások nélkül bárkinek azért, hogy elérhessék a saját céljukat. Nathan Davidson úgy véli, hogy Petyr Baelish fő célja, hogy megszerezhesse Lady Sansa-t.

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

A barátság gyógyít

„Ne előttem menjél - nem akarlak követni; ne gyere utánam - nem akarom, hogy kövess! Gyere mellettem és legyél a barátom!”

Oldalak