Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Pszichológia blog a szakemberek tollából, első kézből.
A jobb felső sarokban a "Keresés" mezőben tudsz tartalmaink között keresni!

Feke Alexandra képe
Ellenőrzött szakember

Katatím imaginatív pszichoterápia

A katatím imaginatív pszichoterápia (röviden KIP) vagy egyszerűbb nevén szimboldráma az integratív pszichoterápia egy módszere, mely egy relaxációs és mélylélektani pszichodinamikus alapokon nyugvó imaginatív pszichoterápiás eljárás. Kidolgozása Hanscarl Leuner nevéhez fűződik.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Tudatos jelenlét – mindfulness a gyakorlatban

A tudatos jelenlét hatásosságát egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá. A világ különböző pontjain végzett kutatások mind azt igazolták, hogy a rendszeresen végzett meditációval:

Kökény Tibor képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan kezeljük a pánikbetegséget?

Az ismétlődő pánikrohamok gyógyítására többfajta kezelési lehetőséget javasolnak. Az első, és leggyakrabban használt lehetőség a kognitív viselkedésterápia, mely során a páciens részletes információkat kap a pánikroham megjelenésének és lefolyásának menetéről. 

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Siker a mindennapokban – a siker lélektana

Számos önsegítéssel, önfejlesztéssel foglakozó könyvben olvashatjuk vagy különböző előadásokon halljuk, hogy legyél sikeres, valósítsd meg önmagadat. De a jól hangzó és a trendi mondatokon túl mit is jelent ez a mindennapok szintjén?

Szabó Fanni képe
Ellenőrzött szakember

Stressz a munkahelyen – Te hogyan küzdesz meg vele? I. rész

A stressz az életünk szerves részét képezi, nincs ez másként a munkahelyi stresszel kapcsolatban sem. Ez egyrészt egy szükséges rossz, hiszen nap mint nap meg kell küzdenünk a bennünket érő környezeti hatásokkal, másrészt magában hordozza a fejlődés lehetőségét is, hiszen minél könnyebben küzdjük le a számunkra nehézséget jelentő akadályokat, annál többre leszünk képesek.

Poór Dóra képe
Ellenőrzött szakember

A Disney hercegnők jellemfejlődése – avagy hogyan változtak a mesehősnők az elmúlt évtizedekben (1.)

Ahogy nőnek a gyermekek, folyamatosan változnak az igényeik a mese hosszára és tartalmára vonatkozóan. A legjobb a meseolvasás, de bizony manapság már nehéz kikerülni a tv és a digitális technika adta mese-élményt. A mese-és animációs filmek szereplőire már egész iparágak épültek, ha nem is ismerünk egy-egy mesét, találkozhatunk velük a különböző fogyasztási cikkeken, a tusfürdőktől elkezdve a szalvétákon át az iskolaszerekig.

Unger Szilvia képe
Ellenőrzött szakember

Alkalmazkodás a krónikus betegséghez

A krónikus betegségek diagnózisa gyakran túlfeszíti a személy befogadási képességét, ezért időre van szüksége ahhoz, hogy érzelmileg adekvát reakciót tudjon adni.

Kökény Tibor képe
Ellenőrzött szakember

Stressz, coping és traumáink

A stresszt okozó terhelésekkel történő megküzdés a coping, mely több eltérő módon valósulhat meg. Néha elegendő pár gyors, hatékony technika, mint a relaxáció, a légzés tudatosítása vagy a „napunk előprogramozása”.

Kun Zsuzsa képe
Ellenőrzött szakember

Covid 2. évad

A múlt évvel kezdődően mindnyájan egy olyan új helyzettel találkoztunk, ami eddig elképzelhetetlen volt.

Kószó Ádám képe
Ellenőrzött szakember

Párkapcsolat: gondolatok az elhidegülésről

Nem olyan, mint régen - mondják, mesélik, mondjuk, meséljük. A párkapcsolatok alakulásának szerves része az, hogy olykor nem tökéletesek. Hogy a meleg pillanatok mellett előbukkan az eltávolodás élménye. Egy pár vagyunk mi még - teszi fel a kérdést ilyenkor az ember - vagy csupán lakótársak?

Oldalak