Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Csiby Ágnes képe
Ellenőrzött szakember

A menopauza árnyalatai

Sok nő szinte retteg attól, hogy mi lesz, ha egyszer csak elérkezik a menopauza, hiszen olyan sok szörnyűséget hallott róla a nála idősebbektől. A borzalmas hőhullámok, a gyakori fejfájás, a kiszámíthatatlan hangulatingadozások, a szexuális vágy csökkenése vagy teljes eltűnése mind-mind “mumusok”.

Szabó Fanni képe
Ellenőrzött szakember

A boldogság útjai II.

A boldogság tudományos leírása alapvetően a szükséglet- és a célelméletek megfogalmazását jelentette, ahol a szükségletelmélet szerint a boldogsághoz a biológiai szükségletek csökkentésén keresztül vezet az út, míg a célelmélet szerint a boldogságot úgy érhetjük el, ha egy ideális állapot felé tartunk vagy egy fontos célt valósítunk meg (Nagy, & Oláh, 2013).

Varga Zoltán képe
Ellenőrzött szakember

A kapcsolatban gyógyuló lélek - The Queen's Gambit sorozatajánló

Tavaly mutatta be a Netflix azt a saját gyártású minisorozatát, mely a sakkozó zseni, Beth Harmon történetéről szól. A Netflix egy többszörösen traumatizált, árván maradt lány karakterét helyezte filmvászonra, aki bár elképesztő sakk tehetség, és világraszóló sikereket ér el, múltjának árnyai szinte mindvégig fogja tartják őt, és nem engedik, hogy szabad legyen: korlátok közé zárják, amikor intim kapcsolatokat próbál kialakítani, és hamar rögzülnek függőségei a különféle szerek iránt, legyenek azok gyógyszerek vagy alkohol, melyektől ideiglenes biztonságélményt és megnyugtatást remél.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Munkavállalói élmény a home office idején

A munkavállalói élményt három elem határozza meg, ezek: a szervezeti kultúra, a fizikai környezet, és a technikai (pl. IT) felszereltség. A járvány előtt a fizikai környezetet a munkáltatók határozták meg, rajtuk múlt, hogy az iroda mennyire volt ergonomikus, hogyan nézett ki, milyen volt a feleszereltsége, hol helyezkedett el. Jelen helyzetben ezeknek a szempontok figyelembevétele átkerült a munkavállalókhoz, nekik kell maguk számára biztosítani a megfelelő munkakörülményeket pl. ergonomikus szék.

Holló Melinda képe
Ellenőrzött szakember

A szenvedés nyomása, a nyomás szenvedése

A szenvedés nyomása, a nyomás szenvedése 

Vajon mikor van itt az ideje az igazi változásnak? 

Honnan lehet tudni, hogy az elindított lépések a változtatás felé vajon sikerrel fognak-e végződni? 

 

Minden terápiás folyamat 'otthon' kezdődik. 

Jóval a bejelentkezés, de még a segítő felkutatásán és kiválasztása előtt is. 

 

Azon a ponton kezdődik, amikor megszületik a döntés. 

 

A döntés arról, hogy nem hazudok magamnak tovább.

Kószó Ádám képe
Ellenőrzött szakember

Hálával a jóllétünk felé

Megállni. Nem rohanni éppen, futni ide, sietni amoda. Egyik pillanatból a másikba megkerülve egyetlen egyet: ami épp most pillan. Szóval megállni - vagy legalább lelassulni. Figyelni, ami körülöttünk történik, érezni azt, ami bennünk. Időt szentelni saját magunkra. Úgy általánosságban, mondjuk hogy miben is vagyunk, vagy célzottan. Vegyük például a hálát.

Szabó Fanni képe
Ellenőrzött szakember

A boldogság útjai I.

Életünk során sokszor érezzük magunkat boldognak, de valószínűleg csak nehezen tudnánk megfogalmazni, hogy mit is jelent pontosan a boldogság. Egy pillanatnyi állapot vagy akár éveken át tartó érzés? Hatással van-e erre az állapotra az, hogy milyenek vagyunk és hogyan viselkedünk? A boldogságkutatás a pszichológiai kutatások között egy meglehetősen új, de annál izgalmasabb területnek számít.

Pataki Angelika képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan érjük el azt, amit szeretnénk 2021-ben? Újévi fogadalmak helyett hatékony céltervezés I./ III.

Új év, új kezdet.

Január elsején megfogadjuk, hogy idén nem halogatjuk tovább az álmainkat és felhagyunk a káros szokásainkkal. Év végére már csak halványan emlékszünk arra, hogy mit tűztünk ki magunk elé és csalódottan vesszük tudomásul, hogy alig haladtunk előre.

Ha ismerős ez a helyzet, jó helyen jársz. Ebben a cikkben megtudhatod, miért nem válnak be igazán az újévi fogadalmak és hogyan tudunk úgy célokat kitűzni, hogy azok motiválóak és relevánsak legyenek. Hiszek benne, hogy ha elkezded alkalmazni ezeket a stratégiákat, idén el fogod érni a céljaidat – de mindenképp elindulsz ennek az útján. Kezdjük is el!

Oldalak