Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Testvérféltékenység

Egy pár életében a gyermek születése, mindig jelentős változásokat hoz, hiszen megváltoztatja a korábbi interperszonális dinamikákat, illetve a családon belüli szerepek is átalakulnak, máshová kerülnek a hangsúlyok.

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Az önmegvalósító ember

Az 1940-es években, a háború kegyetlenségeire reflektálva, a pszichológia az ember pozitív oldala felé fordult. Az újfajta irányvonalat a méltán híres motivációkutató, Abraham Maslow indította útjára.

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

3 egyszerű lépés a negatív érzelmeink kezeléséhez

Bizonyosan volt már úgy velünk, hogy dühünkben valami olyat mondtunk ki, amit később megbántunk. Ha így vagyunk ezzel, akkor nem vagyunk egyedül. A hangulatunk és érzéseink hatással vannak arra, ahogy más emberekkel érintkezünk vagy éppen hogy mennyi pénzt költünk, Hogyan kezeljük tehát, ha negatív érzéseket élünk át?

Adonics Adrienn képe
Ellenőrzött szakember

Miért nem jutunk semmire, amikor veszekedünk?

A veszekedés valamilyen formában legtöbbünk életében jelen van. Akár a párunkkal, szüleinkkel vagy gyerekeinkkel keveredünk vitába, megfigyelhetjük, hogy azon túl, hogy sok a kiabálás és valaki várhatóan meg fog bántódni, nem jutunk előrébb a vitás kérdésben.

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Mérgező szokásaink

A boldogságot sokan valami távoli, ködös célnak gondolják de elfelejtkeznek arról, hogy a napi rutinjaik, szokásaik is befolyásolhatják azt, hogy milyen a hangulatuk. A legtöbben észre sem veszik, ha egy-egy szokásuk rossz hatással van a lelki egészségükre.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Pályaválasztás

Mára a pályaválasztás lényegesen megnehezedett, hiszen számos új szakma jelent meg. A szakmákat két csoportba lehet sorolni: 1) tradicionális, olyan szakmák, melyekről tudja a munkáltató, a munkavállaló és a társadalom is, hogy milyen munkákat lehet velük elvégezni pl. orvos, jogász stb. 2) új típusú szakmák melyekkel kapcsolatban sokkal nehezebb eldönteni, milyen munkafeladatokat is lehet velük elvégezni, illetve a végzettség mire is jogsít fel. Korábban a pályaválasztást követő szakmai fejlődés lineáris volt, viszont mára ez megváltozott.

Bácsi Lajos András képe
Ellenőrzött szakember

Sport hatása a szervezetre II.

Magyarországon a halálozások kb. 50%-a szív-és érrendszeri okokra vezethető vissza. A szívinfarktus egyik oka lehet a mozgásszegény életmód.

Cseke Eszter képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan ismerjük fel érzelmeinket?

A mindennapok során gyakori probléma az, hogy nem tudjuk kifejezni azt, amit érzünk. Van olyan helyzet, amikor tudjuk, hogy mit érzünk, de nem tudjuk megfelelően leírni, de előfordul olyan is, hogy mi magunk se tudjuk, mit is érzünk valójában. Mit tehetünk azért, hogy sikeresen azonosítsuk érzelmeinket?

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A maximalizmus ára

A maximalizmust sokszor összekeverik a céltudatossággal, és egy sikeres, folyamatosan előretörő ember képét társítják hozzá.

Ilyen szempontból a maximalizmus lehet egy vonzó viselkedésforma is, azonban nem árt tisztában lennünk a negatív hatásaival.

Adonics Adrienn képe
Ellenőrzött szakember

Jól segíteni

Sok tévhit él azzal kapcsolatban, hogy egy pszichológus milyen módon tud segíteni a hozzá fordulóknak.

Oldalak