Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Jacobson relaxáció

Edmund Jacobson PhD (1888 – 1983) amerikai pszichiáter alkotta meg a progresszív izom relaxációt, mely kiválóan alkalmas a pszichológiai szorongás csökkentésére, megszüntetésére, az akut és a krónikus stressz oldására. Ezek mellett még alkalmas pszichoszomatikus betegségek kezelésére, megelőzésére pl. magasvérnyomás, túlzott izomfeszülésből eredő hátfájás. Egyéb pszichés zavarok kezelésére is alkalmas pl. pánikbetegség. Magát az eljárást először 1908-ban mutatta be Jacobson a Harvardi Egyetemen (itt szerezte meg a PhD fokozatát is).

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A zeneterápia hatásai

A zeneterápia alkalmazása

A zene szinte mindenhol jelen van és körülvesz minket. A fejünkbe “beragadt” dallamot dúdoljuk egész nap, meghallgatjuk a kedvenc számunkat, ha lazítani szeretnénk, vagy éppen egy rég nem hallott zeneszám idéz fel elfeledett emlékeket. A zene a hétköznapi életünket is színesebbé teszi, megnyugtat, ha kell, de ugyanígy energizálni is képes.

Felismerve ezeket a mindennapokban tapasztalható pozitív hatásokat, kézenfekvőnek tűnt a zene terápiás alkalmazása is.

Dr Schmidtné Nagy Réka képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan tanuljunk meg együtt élni a megváltoztathatatlannal?

A legtöbb ember, aki megkeres, olyan élethelyzetben van, amikor vagy egy döntést fontolgat, mert változtatni szeretne az életén, vagy már bekövetkezett egy olyan változás, amellyel kapcsolatosan szeretné jobban, komfortosabban érezni magát. Ezek az emberek jelentős stresszt és bizonytalanságot élnek meg rájuk váró, vagy már megtörtént döntéseikkel kapcsolatosan, legyen az munkahelyi probléma vagy akár párkapcsolati. Előfordul, hogy boldogtalanok, mert olyan változás történt az életükben, amelybe úgy érzik, hogy nem volt beleszólásuk.

Medveczné Atinay Dorottya képe
Ellenőrzött szakember

Gyógyszer vagy relaxáció?

Munkám során számos olyan esettel találkozom, amikor a kliens választás előtt áll, elkezdjen e szedni szorongásoldó gyógyszert avagy sem. Nehéz döntés ez, hiszen a szorongásos tünetek nagyon kínzóvá tudnak válni, természetes, hogy szeretnénk minél előbb kilábalni a problémából.

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Te miért vagy benne a kapcsolatodban?

Az évek alatt több olyan kliensem is volt, akik úgy gondolták, hogy a házasságuk jó és megalapozott ok mentén történt. Tapasztalatom szerint a leginkább együtt lévő pároknál első sorban az volt fontos, hogy szerették egymást/szerelmesek voltak egymásba, fizikailag vonzónak érezték egymást, érzelmileg és lelkileg passzoltak egymáshoz, és nem utolsó sorban habitusban többé-kevésbé azonosak voltak. Nekik is voltak természetesen problémáik és konfliktusoktól sem volt mentes egy-egy ilyen kapcsolat, de alapjaiban nagyon oké volt mindegyik pár, egytől-egyig.

Szigeti Ildikó képe
Ellenőrzött szakember

Amikor lombikba fullad a kapcsolat

Ha a házassági szakítópróba olimpiai versenyszám lenne, a lombikprogram garantáltan éremesélyes volna. Hiába az érintettek szakszerű felkészítése, hiába a támogató közeg, a párok ijesztően nagy hányada előbb-utóbb a bontóperes tárgyaláson találja magát. Azok is, akik szerencsések voltak.

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Énkép: a sikeres felnőtté válás kulcsa

Önmagunk elfogadásához mindennapi önértékeléseinken keresztül vezet az út. Az ehhez szükséges énkép már életünk egészen korai szakaszában megjelenik, amikor először fedezzük fel önmagunkat a tükörben. Idővel ráeszmélünk, hogy vannak nagyobbak és alacsonyabbak nálunk, idősebbek és fiatalabbak, eltérő nemhez és néphez tartozók és olyanok is, akik ugyanabban a helyzetben egészen másképpen reagálnak, mint mi.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A férfi és a női kapcsolat az evolúciós pszichológia tükrében

Pinker (2002) szerint egy férfi és egy nő egymás iránti tartós szeretete azért alakult ki, hogy a korábbi „befektetéseiket” védelmezzék, ezek sokfélék lehetnek: közös vagyon, vagy gyermek. Ennek eredményként élvezhetik egymás társaságát, egymás iránit kölcsönös bizalmukat. Persze itt is ott van a ha, mert Pinker szerint az USA-ban a házasságok fele válással végződik, rosszabb esetben a korábbi szerelmesek közötti konfliktus akár gyilkosságig is elfajulhat. Vagyis a szexuális vágyak és érzelmek rossz irányba fordulása egy komoly megosztó tényező lehet az emberi kapcsolatokban.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

„A stresszmentes állapot a halál”

A stressz akkor válik károssá, ha nem vagyunk képesek megbirkózni egy újszerű, általunk veszélyeztetőnek minősített helyzettel; illetve a krónikus stressz, a kimerülés fázisa már károsító hatású. Azonban a stressz nem feltétlenül ártalmas, meg kell különböztetni ”jó”, pozitív vagy hasznos; és ”rossz”, negatív vagy káros stresszt:

Dr. Gerber Erika képe
Ellenőrzött szakember

Nem tudom, hogy mit akarok, de ami van azt nem akarom

Ez a fajta „nemtudás” gyakran egyfajta fedősztoriként működik egy mélyreható szorongással szemben. Attól félünk, hogy akikhez ragaszkodunk az eddigi állapotunkban fogadnak el minket és a változtatásra való törekvést elítélnék. E mellett, a változtatás általában nem csak a mi életünket érinti, hanem a hozzánk érzelmileg közel álló személyek sorsát is befolyásolja.

Oldalak