Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Varga Anett képe
Ellenőrzött szakember

Sportsérülések-hogyan tovább?

Általános vélekedés, hogy kétféle sportoló létezik, mégpedig, aki volt már sérült, és aki még nem. Az élsport és versenysport miről is szól? A teljesítmény, a minél jobb eredmény elérése a siker igazi mutatója. Ez a sérülések szempontjából fontos tényező. A sportolók állandó teljesítménykényszerben vannak, nemcsak a mérkőzéseken, de az edzéseken is. Versengenek egymással csapaton belül, az ellenfelekkel és persze saját magukkal is. A fokozott igénybevétel és a rosszul kezelt stressz fokozhatja a sérülések valószínűségét.

Fendrik Bertalan képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan alakíthatsz ki egészséges határokat?

Gyakran előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor mások méltatlanul vagy tisztességtelenül bánnak veled. Olyat tesznek, amivel ártanak neked. Az is előfordulhat, hogy tudatában vagy annak, hogy rossz ez neked, de mégis valahogy „bevonzod” ezeket az embereket újra meg újra. Gyakran élheted meg azt, hogy feladod önmagunkat és alárendelődsz az akaratuknak.

Miért fontos, hogy egészséges határokkal rendelkezzünk?

Kószó Ádám képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan ne beszéljünk el egymás mellett? - empátia a párkapcsolatokban

Van az a kedves játék, mikor a gyerekek felállnak egymás mellé, az első kitalál egy mondatot, majd a mellette álló fülébe súgja. Az ugyanígy tesz, majd az utolsó hangosan kimondja a mondatot. Illetve azt, ami maradt belőle. Vagy amivé alakult. Olykor azt hiszem, a párkapcsolatokban is egészen mást hallunk, mint amit a másik mond nekünk.

Jákli Fruzsina képe
Ellenőrzött szakember

További egyszerű tippek a mentális egészség fejlesztéséért

Kedves Olvasók,

a korábbiakban bemutattam 5 tippet, amelyek napi szinten alkalmazhatóak a mentális egészség fejlesztése érdekében.

További 5 ötletet szeretnék most megosztani az alábbiakban:

1) Környezetünk– ha a környezetünkre nézve rossz érzés fog el bennünket, az nem fog segíteni abban, hogy jobban érezzük magunkat.

- Használjunk olyan illatokat, tárgyakat, hangokat amelyek segítenek kikapcsolódni, kellemes érzéssel töltenek el bennünket

Holló Melinda képe
Ellenőrzött szakember

Hogy van?

Hogy van?

Akikkel együtt dolgozunk, tudják, hogy mindig ezzel kezdem.

Tűnhet üres automatizmusnak, sematikus ismétlésnek, unalmas nyitómondatnak, de valójaban sokkal több ez a kérdés.

Kijelöli az irányt, a fókuszt, az időt és a teret - de még ez is csak egy szűk része az egésznek

Szóval úgy tűnhet, ennél egyszerűbb kérdés nincs is...

aztán ahogy jönnek a válaszok, és kiderül, hogy valahogy sokkal de sokkal könnyebb lenne témat váltani, valaki másról beszélni, egy anekdotával indìtani vagy egyszerűen jelen sem lenni a kérdéssel.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Az autizmus tünetei

Az autizmus egy spektrum zavar, ami arra utal, hogy az elváltozás sok egymástól eltérő formában megjelenhet. Az autizmust egy idegrendszer működésére visszavezethető fejlődési rendellenességként értelmezhetjük. Az autizmus okai még nem teljesen ismertek, legtöbb kutató genetikai elváltozásokat feltételez a háttérben. Az autista személyek tünetei nagyon különbözőek lehetnek, ami megnehezíti a pontos diagnózis meghatározását. A spektrumon belül elkülönítik az Asperger-szindrómát és a Kanner-szindróma, ami az autizmus erős formájára utal.

Az autizmus főbb tünetei:

Vásárhelyi Dorottya képe
Ellenőrzött szakember

A tudatos evés pszichológiája

Miért is eszünk?

A legkézenfekvőbb válasz erre a kérdésre: azért, mert éhesek vagyunk. Sajnos ez az esetek csak kis százalékában igaz. A valódi éhség mellett, létezik érzelmi éhség, érzelmi evés, és szituatív evés is, és sokszor összekeverjük ezen fogalmakat, és érzéseket. Emiatt gyakran túlevés, rendszertelen étkezések, túlsúly, elhízás, puffadás, emésztési problémák, rosszközérzet alakulhat ki, ami kihat a hangulatunkra, érzelmeinkre és önbizalmunkra is.

Attila Molnár képe
Ellenőrzött szakember

A konfliktusok kezelésésnek egy(etlen) trükkje

Rengeteg cikk íródott már a konfliktusokról és azok kezeléséről, valószínűleg szokatlan is lehet, hogy egyetlen trükkről beszélek, de tapasztalataim szerint valóban van egy olyan technika, módszer ami sokkal közelebb visz a konfliktusok megoldásához, mint bármi más és nagyon sokat segít a konfliktusok építő jellegű feloldásában, ezen kívül még önismereti haszna is van.

Kószó Ádám képe
Ellenőrzött szakember

Beszélő hétköznapok: mit mesél rólunk a családi fészek?

Ha önmagunkról gondolkodnánk, első körben szemügyre vehetjük például a hétköznapjainkat. Mert végülis mit pakolunk be a hétköznapoknak hívott dobozunkba? Rutinokat, megszokásokat, ismétlődő megéléseket. Gondolatokat, történeteket, érzéseket. Magunkat. Innentől aztán egy apró lépés csupán megvizsgálni azokat a tereket, ahol ezek a bizonyos hétköznapok zajlanak, vagy zajlottak régen. Mondjuk az otthonunkat.

Oldalak