Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pakai-Szűcs Réka

Pszichológus's blogposts

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

A drogfogyasztás kialakulásának lehetséges okai II. rész

Komáromi Éva (2000) a drogfogyasztás kialakulásában szerepet játszó tényezőket négy csoportba osztja, úgymint drogok sajátosságai, a drogfogyasztó jellemzői, a családi háttér, és a társadalmi, környezeti hatások. A drogok sajátosságai közül a pozitív hatások és az ennek tulajdonítható vonzerő mellett a hozzászokást és függőséget kiváltó hatást, a megnövekedett kínálatot (hozzáférhetőség) és az elérhető árat említi.

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

A drogfogyasztás kialakulásának lehetséges okai I. rész

Hazánkban is kiterjedt addiktológiai szakirodalom foglalkozik a szerhasználat különböző megoldási, terápiás vagy kezelési lehetőségeivel, intervenciókkal és tünettannal. Ugyanígy az addikciók kialakulásának folyamatát leíró szakirodalom is bőségesen rendelkezésünkre áll mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. A legtöbb mű ebben a tárgyban az egyén életeseményeinek leírásán és vizsgálatán keresztül mutatja be azt a pszichológiai utat, amely a szenvedélybetegség kialakulásához vezet, és igyekszik azt nagyobb kapcsolati kontextusban is vizsgálva magyarázni. De mi is az az addikció?

Oldalak

Pszichológus válaszol

Álmok

Üdvözlöm! Álmokkal kapcsolatban szeretnék kérdezni. Két éve kezdett sűrűbben előjönni a probléma. Nagyon éberen alszom, szinte minden neszre felébredek,akármilyen fáradtan kerülök ágyba. Álmomban sokszor a férjemet "veszem elő". Volt, hogy éjszaka felültem az ágyban, mert azt láttam, hogy rengeteg kiskutyán fekszik, és elkezdtem rángatni,hogy keljen fel, mert agyonnyomja őket. Másik alkalommal, azt láttam, hogy eltűntek a függönyök az ablakról. Legutóbbi eset, hogy elkezdtem markolászni a férjem arcát, szerencsére nem karmoltam össze, de nem is emlékszem a történtekre. Múlt éjjel a taka

Gyermek kor

Több múltba vezethető, de inkább gyermekkora visszavezethető problémám van. Nem tudok a fejemben tovább lépni és túl tenni magam dolgokon. Az a kérdésem hogy lehet-e ezen a konkrét dolgon segíteni?

Oldalak