Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Pánikbetegség kezelése

Pánik, pánikroham:

Fontos, hogy megkülönböztessük egymástól a pánikzavart és magát a pánikrohamot. Az utóbbi kritériuma az intenzív félelem és diszkomfort érzés jól elkülöníthető időszaka, mely hirtelen alakul ki, és legnagyobb intenzitását 10 perc alatt éri el. Tünetei a következők lehetnek: szapora vagy heves szívverés, verejtékezés, remegés, fulladás, légszomj érzése, gombóc érzése a torokban, mellkasi fájdalom, hányinger vagy egyéb hasi panaszok, szédülés, ájulás, olyan érzés, mintha elvált volna saját testétől, a realitás elvesztésének érzése, félelem a megőrüléstől, az önkontroll elveszítésétől, halálfélelem, zsibbadás, bizsergés, érzéketlenség, kipirulás, felhevülés vagy hidegrázás. Ezek a legjellemzőbbek, de emellett előfordulhatnak más, szokatlan testi panaszok is. A felsoroltak közül legalább négy tünet megjelenésére van szükség ahhoz, hogy kimondhassuk, valóban pánikrohamról van szó.

A pánikroham és a vele társuló egyéb betegségek a szorongásos zavarok közé tartoznak. A szorongással küzdő embereknek komoly esélyük van arra, hogy egy-egy számukra fokozottan nehéz helyzetben pánikrohamot éljenek át.

A rosszullét felléphet valamely konkrét kiváltó ok következtében (például specifikus fóbiák, szociális fóbia, poszttraumás stressz-zavar vagy kényszerbetegség), de gyakran előfordul, hogy nem találunk ilyet. Leggyakrabban agorafóbiával, vagyis a nyilvános helyeken való megjelenéstől, a tömegtől, a nyílt terektől való intenzív félelemmel társul. Ilyen esetekben általában a pánikroham megjelenése az elsődleges, az agorafóbia pedig azért alakul ki, mert az egyén a rohamok miatt fél olyan helyen lenni, ahonnan nehéz az elmenekülés, vagy nem lehet biztos abban, hogy a roham kialakulása esetén azonnal segítséget kap.

Pánikzavarról akkor beszélünk, ha a rohamok váratlanul, visszatérő jelleggel alakulnak ki, és legalább az egyik után elkülöníthető egy minimum egy hónapos időszak, melyet az újabb rohamoktól és azok következményeitől való tartós aggodalom, és az ennek kapcsán kialakuló jelentős magatartásváltozás jellemez.

Az első roham fellépésekor a legtöbben valamilyen fizikai betegségre gondolnak, hiszen a tünetek gyakran emlékeztetnek különböző szívbetegségekkel társuló testi jelekre, de akár a pajzsmirigy egyes megbetegedései is okozhatnak hasonló problémákat. Nagyon fontos, hogy mielőtt pszichés háttérre gyanakodnánk, ki kell zárni a testi betegség lehetőségét, ezért elsődlegesen ezt kell kivizsgálni. Negatív eredmény esetén lehet és kell lelki okokat keresni.

A pánikroham során olyan élettani változások játszódnak le a szervezetben, melyek eredeti funkciója az, hogy biztosítsák egy adott vészhelyzettel való megküzdés feltételeit: emelkedik a vérnyomás és a pulzusszám, nő az oxigénfelvétel, fokozódik a vér adrenalin szintje. Ezt az ősi vészreakciót pszichológiai tényezők is képesek aktiválni.

A biológiai magyarázat szerint a norepinefrin nevű, agyi információt továbbító anyag abnormális termelődése áll a pánikrohamok hátterében.

A kognitív elmélet a helyzet értelmezésére helyezi a hangsúlyt. Vannak bizonyos testi jelek (például heves szívdobogás, szédülés, légszomj), melyek részei a „normális” szorongásos reakciónak. A pánikroham más tünetei is kialakulhatnak teljesen szokványos ok következtében. A pánikra hajlamos ember azonban ezeket a valóságosnál sokkal súlyosabbnak értékeli, kétségbe esik, rögtön a legrosszabbtól tart, ez pedig csak fokozza a szorongását. Ugyanilyen hatással járhatnak bizonyos tudati történések (például a figyelemkoncentráció ingadozása) is. A növekvő szorongás miatt felületes, kapkodó légzés alakul ki, ez csökkenti a vér széndioxid szintjét, ami további kellemetlen testi tüneteket okoz, vagyis fokozza a rosszullétet. Így alakul ki az az önmagát gerjesztő folyamat, mely a pánikrohamhoz vezet.

A kutatások szerint a pánikra hajlamos emberek az átlagnál lényegesen nagyobb figyelmet fordítanak testi érzéseikre, és ezeket hajlamosak valami komoly betegség, katasztrófa jeleként értelmezni. A roham kialakulásakor többnyire már képtelenek arra, hogy a helyzet reális értelmezését alátámasztó információkat figyelembe vegyék.

A pánikrohamok gyógyszeres kezelése során általában valamilyen antidepresszánst és szorongásoldót adnak.

A gyógyszermentes terápiák közül a kognitív viselkedésterápia bizonyult a leghatékonyabbnak. Ennek során a pánikbeteget „megtanítják” arra, hogy testi tüneteit reálisan értelmezze, elsajátít számos olyan technikát (például relaxáció, légzéstréning), melyek önmagukban is alkalmasak a fellépő szorongás tüneteinek enyhítésére. Végül: a pánikroham kialakulása szempontjából jelentős ingerekkel, helyzetekkel fokozatosan szembesítik. Az elsajátított technikák birtokában a beteg megtapasztalja, hogy ezeket „túl lehet élni”, és képessé válik arra, hogy a kialakuló pánikrohamot még korai stádiumban leállítsa.

Jelenlegi ismereteink szerint a leginkább hatékony a gyógyszeres kezelés és a kognitív terápia együttes alkalmazása, melynek során a gyógyszerek mennyisége fokozatosan csökken, majd általában el is hagyható.

 

A leírást Thiery Henriette pszichológus küldte be. Kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját!

 

Irodalom:

Comer, R. J. (2005). A lélek betegségei. Osiris Kiadó, Budapest (pp. 190-194)

DSM-IV-TR (2001), Animula Kiadó Egyesület, Budapest

Mórotz, K. (2006). A pánik és az agorafóbia. In Mórotz K., Perczel Forintos D. (szerk), Kognitív viselkedésterápia (pp. 277-336). Budapest, Medicina Könyvkiadó

 

 

Szakemberek

Pszichológus válaszol

stressz, vagy pánikbetegség ?

Kedves Doktor Úr / Hölgy 45 éves nő vagyok, hat gyermekem van, ebből már csak három él velem. 2012 óta orvosilag bizonyított parox tachicardiám van életemben hat évig voltam kezelve pszichiátrián, szerotonin zavar, illetve histrionikus személyiségzavar miatt. Ezzel 2004 óta nem volt problémám. 2012 ben komoly trauma ért, illetve a történteket én úgy éltem meg, és azóta sem tudtam magam túl tenni rajta. Szinte napi szinten idézem fel újra az eseményeket, ugyan azzal a félelemmel, és fájdalommal mit akkor éreztem. Képtelen vagyok a történtek helyszínére vissza menni, ha ott vagyok újra élem a

Mi baja a gyermekemnek?

Hogyan segítsek 9 éves lányomon, ha nem tudom megérteni mi a baja, mitől retteg? Állandóan sikogat, nyávog és depressziós unalomban tartja magát. Nem találja fel magát, nem tud önállóan játszani, folyamatos figyelmet szeretne. Óriási szeretethiánya van. Van kis tesója, aki a gyökeres ellentéte már most 2 évesen. Nagylányom sikogat a darazsaktól, ha megkarcolja a lábát, visszabeszél, dacoskodik, úgy sír, hogy már szinte hörög, érezhető, hogy a figyelmet akarja magára vonni, de ezzel általában csak feszültséget kelt mindenkiben, az osztálytársaiban és a tanáraiban is. Nem tudom mit tegyek... Álm

Mi lehet?

Baratnom kb 1 honapja epilepszias rohamot kapott en meg panikrohamot es volt 2 het mire feldolgoztam ezt az egeszet.Es 1 honappal az eset utan hirtelen ramtort a semmibol az izzadas,felelem,heves szivdobogas,szemrangas es nem tudom,hogy ez mi lehet.Majdnem mindennap ramtor egy kis idore.Azota a fejem is faj.Tudnanak segiteni,hogy erre mi lehetne a legjobb megoldas?

Hipohondria, pánikbetegség

Tisztelt Pszichológus! Kérdésem, hogy a hipohondria pánikkal és sajnos testi panaszokkal mennyire gyógyítható? Mindig is figyelmtem magamra, de egy kicsit elharapódzott a dolog. A férjem kórházba kerülése óta -azóta minden rendben vele, magas volt a vérnyomása, gyógyszert szed- már számomra is zavaróan odafigyelek minden rezdülésemre a testemben. Egyszer ügyeletre mentem, egy fejfájást túl pánikoltam, kéz-láb gyengeséggel, de semmi nem volt. Alapvetően is nagyon stresses vagyok, mindenen tudok stresszelni, izgulni. Járok heti 1x pilatesre,ami jól esik. Sokszor erős szivdobogás érzés önt el,

Hova soroljam magam?

Üdvözlöm! Éppen pszichológust keresnék, de nem tudom, melyik problémakörbe soroljam magam. Szakorvosi vizsgálatok alapján felmerült a generalizált szorongás, a pánikbetegség, a hipochondria és a PTSD (utóbbi, mint mindezek kiváltó oka) is. Úgy vélem, ezt nem az én tisztem eldönteni/kiválasztani, de sok pszichológus a PTSD-t nem említi a vállalt foglalkozási körei közt, de a többit igen. Melyik "kategóriára" érdemes leginkább szűrni, ha a fenti dolgok gyakorlatilag kéz a kézben járnak? Egy olyan szakember, aki csak pánikkal foglalkozik, elvállal úgy is, hogy feltételezhetően PTSD-ből ered a

Mi lehet a baj?

Tisztelt Szakértő! 9éve dolgozok eladóként,problémám kb 1,5éve kezdődött.Sokat vagyok faradt, kedvetlen,egyre nehezebben viselem az embereket. De ami a legjobban megvisel, hogy rosszullétekkel küzdök.Szédülés, fejfájás, szapora pulzus, hányinger. Kb 1éve egy ilyen rosszullét után elmentem orvoshoz, aki kivizsgalt, de semmi szervi bajomat nem talalt. Bisoprololt szedek minimalis mennyisegben a pulzusomra. Van amikor jol vagyok,van amikor rosszabbul. Észrevettem magamon, hogy néha ideges vagyok, ha el kell mennem valahova. Felmondtam a munkahelyen, meg dolgoznom kell valameddig, de igy jobb kic

Cannabis szívás utáni rosszullét

Körül belül 6 hónapja füves cigit szívtam, egy buliban. Rosszul lettem tőle nagyon, pánikroham tört rám. Azóta nem érzem jól magam. Nem tudok rendesen koncentrálni,ami a látásomra is kihat,nem látok teljesen jól, az emlékezetem sem túl jó. A szívverésem gyorsabbnak érzem,de semmi baja. Labor volt, kardiológia is,és minden jó volt. Mi lehet velem?

Szorongásos zavarok

Kedves Hölgyem/Uram! Nagyon el vagyok keseredve, mert úgy érzem szorongásos pánikrohamaim vannak. 2 hete dolgozom egy új munkahelyen. Sajnos úgy érzem nem tudom az ezzel járó stresszt kezelni, pánikrohamokat élek át folyamatosan, fokozott szívdobogás, zavartság, aludni már gyógyszerrel is alig tudok. Rossz a koncentrációm, zavarodottnak érzem magam, zsibbadást érzek a kezeimben. Hiába küzdök ellene, nem tudok megnyugodni, figyelmetlen és feledékeny vagyok sőt már hányingert és remegést is tapasztaltam. Reménytelennek érzem a helyzetemet, minden kihivástól rettegek..... Nem akarom elveszteni

Gyávaság ?

Tisztelt pszihológus! Egy (volt) pánikbeteg könyvét elolvastam.Ez az oldala (Link törölve. Szerk.).A könyve olvasása közben többször parancsol az olvasónak Tedd le a könyvet,holnap folytasd.Én végig olvastam.Kíváncsi voltam,hogy mi a nagy titok.A könyv végén arra kényszeríti az olvasót,hogy szándékosan idézzen elő pánikrohamot magának ahogyan ő is tette,vagy direkt menjen bele pánikot okozó helyzetbe,és maradjon benne.Szerinte ez a gyógyulás.És előtte álljon le a gyógyszerekkel.Véleménye szerint aki nem így tesz az,örökre pánikbeteg marad,és gyáva.Minden pánikbeteget okol,hogy mi tettük magunk

Mit csináljak szorongás ellen?

Tisztelt Pszichologus! Most lesz 1 éve hogy elveszitettem a húgomat. Nagyon megrázott mert picikora óta közös volt a szobánk igy sokat voltunk együtt, valamint külföldön élek és az utóbbi időbe keveset találkoztunk. A problémám az, hogy azóta nagyon sokszor szorongok főleg este elalvás előtt érzem. Ha valami probléma merül fel pl egy fejfájás azonnal bepánikolok hogy biztos valami komoly betegségem van, félek és pánikolok. De van, hogy a semmiből tőr elő egy pillanat alatt egy szoritó érzés belül ilyenkor kocsit mint ha nehezebben kapnék levegőt de a pulzusom normális. Ha már nagyon szüksége

Asperger-szindroma

gond az, hogy Felvidéken lakunk és a kornyezetunkben nem találtunk magyarul beszélo pszichologust. Szlovák nyelven gondot okoz a gyermeknek az érzéseirol beszélni. Azt szeretném megtudni, hogy a skypon valo konzultácio ilyen esetben mennyire hatásos, segíthet-e, milyen díjra számithatunk egy-egy konzultácioért. Koszonom

Mire jó a pszichológia..?

Űdv! Én pánikbeteg vagyok kb már 10éve..A tünetek ismertek..szorongás, tömegben tulzott lámpalázas zavart állapot..zárkózottság, élettől való félelemérzet..Az orvosok azonnal antidepresszáns gyógyszeres kezelést javasoltak.(xanax, rexentin, velaxin) és ennyi év elteltével..az állapotom alig ha javult valamit..A szorongásaim valamelyest csökkentek, ez pozitívum..de ellenben számos más probléma alakult ki amelyek a gyógyszerek mellékhatásai.. (nemi problémák, érzelemhiányosság, apátia rémállmok) és még egy csomó rosz dolog..Most 4hete hogy letettem a gyógyszereket,de még mindíg olyan mintha szed

szorongás

39 éves pánikbetegségre hajlamos férfi vagyok! Egyetemi éveim alatt a sok stressz hatására az amúgy is szorongó emberből pánikbeteg lettem. Gyógyszerek segítségével tünetmentes lettem továbbra is szedem kisebb mennyiségben a gyógyszereimet.(Paroxetin,Rivotril) Egyetemet sikeresen elvégeztem és elég jó állásom is van. A párkapcsolataim viszont katasztrofálisak. 33 éves koromig nem volt dolgom nővel. sokszor csalódtam emiatt menekültem egy nálam 11évvel idősebb nő karjaiba. Alkalmi kapcsolatnak indult de ő szerelmes lett belém, sokáig játszottuk a se veled se nélküled dolgot. Én többre vágyom, i

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

Pánikbetegség

Üdvözletem! 28 éves vagyok, az elmúlt fél évben állandósultak a pánikrohamaim (heti 1x,2x, vagy kéthetente), lelki okait nem sorolnám, akad bőven feldolgozni való (halálesetek, , távkapcsolat, munkahelyi gondok). Két alkalommal hívtam mentőt saját magamnak egy éven belül. Idővel társult a depresszió is és a szorongás mostanra már folyamatossá vált, illetve az esti elalvás okoz a legnagyobb problémát. Próbálkoztam Valeriana-val, Magne b6-al, de változást egyik sem okozott. Ilyen fiatalon nem szeretnék komolyabb nyugtatókat szedni, viszont ez az idegállapot sem tartható. A kérdésem az volna, hog

Oldalak