Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Meddőség

Orvosi értelemben meddőségnek (infertilitásnak) nevezik azt az állapotot, amikor egy éves, rendszeres, védekezés nélküli házasélet ellenére sem fogan meg a gyerek. A meddőség egy másik formája, amikor megtörténik a teherbeesés, de az rendszeresen vetélésben végződik.

Ma Magyarországon a párok körülbelül 15-20 százaléka meddő.

A meddőségnek többféle oka lehet, amelyek gyakran kombináltan jelennek meg:

Férfi oldalon:

 • Genetikai ok,
 • Hormonális ok (pl. nem megfelelő tesztoszteronszint),
 • Gyulladás, daganat a herékben,
 • Túl magas hőmérséklet a herék környékén,
 • Sugárzás, kémiai hatások.

Női oldalon:

 • Genetikai ok,
 • Hormonális ok (pl. pajzsmirigy alulműködés, magas prolactin szint),
 • Anyagcsere zavar (pl. inzulinrezisztencia),
 • Étel intolerancia (pl. glutén érzékenység),
 • Mechanikai okok (pl. átjárhatatlan petevezetők, endometriózis, mióma),
 • Autoimmun betegségek (pl. autoimmun pajzsmirigy gyulladás, lupus, anti-foszfolipid probléma),
 • Alloimmun problémák (a nő immunrendszere fellép az embrió ellen).

Az orvostudomány fejlődésével egyre többször tudják kimutatni és kezelni a funkcionális okot, de a meddő párok 5-15 százalékánál még mindig nem tudnak kimutatni orvosi beavatkozást igénylő elváltozást. Ebben az esetben lelki eredetű meddőségre lehet gyanakodni, bár előfordulhat az is, hogy valamilyen – eddig még ismeretlen – szervi ok miatt nem sikerül a teherbeesés.

A lelki és testi működések azonban szoros hatással vannak egymásra, így kimutatott szervi ok esetén is fontos szerepe lehet a pszichológiai segítségnek a kívánt gyermekáldás elérésében. A meddőség, az orvosi kezelések már önmagukban stresszt okoznak és traumatizálóak lehetnek, ami gátolja a sikeres teherbeesést. A pszichológiai munka során ezt a stresszt oldjuk, illetve a meddőség hátterében álló lelki okokon is dolgozunk. A pszichológiai támogatás segíti a párokat abban, hogy a kudarcokat, nehézségeket feldolgozzák és a felmerülő párkapcsolati konfliktusokat kezeljék. A konzultáció során tanácsokat kapnak az orvosokkal, a családdal és az egymással való kommunikáció hatékonyabbá tételére is, ami szintén hozzájárulhat a későbbi sikerhez.

A leírást Votisky Petra pszichológus küldte be. Kattints ide, hogy megtekintsd a szakember adatlapját.

Szakemberek

Pszichológus válaszol

Szülői alkalmasság kérése

Olyan pszichológust keresek, aki ( k ) véleményét a bíróság elfogadja ( igazságügyi ) és elvégezne ( nének ) rajtam / velem a tárgyban megjelölt alkalmassági tesztet. Köszönettel, Bántelki lajos ( 06-70-4-32-52-00 )

Gyermektelenül

Tisztelt Szakértő! Párommal már 6 éve nagy összetartásban küzdünk, hogy gyermekünk lehessen. Sok műtét, sikertelen inszeminációk és sikertelen lombikok vannak már a hátunk mögött. A legutolsó sikertelen beavatkozás traumája még nagyon friss. Bár igyekszem magam tartani, és sosem fogom feladni, de most mélypontra kerültem. Mindig is az volt a tervem, hogy megírom majd a gyermekünknek, hogy mennyire vártuk és mennyit küzdöttünk érte, aztán odaadom neki majd tinikorában valamelyik születésnapján. Azt gondoltam, hogy majd a terhesség alatt kezdem el ezt megírni, de most akkora űr tátong bennem,