Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Blog

Pszichológus Blog

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Nem mind borderline, ami annak látszik

Az internetes öndiagnózis úgy tűnik, mostanra már mindennapivá vált a pszichológiában is. Gyakran tapasztalom magam is, hogy akik hozzám érkeznek, kész kórképet és kórtörténetet állítottak már fel magukról. Ez épp úgy, mint az fiziológiás problémák esetén, rendkívül ijesztő a szenvedő fél számára. A szakembernek pedig olykor kihívás.

Hátszegi Eszter képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan használjuk az írást, mint tudatosságot, személyiségfejlődést segítő eszközt?

Számtalan cikk értekezik arról, hogy a naplóírásból milyen előnyök származhatnak. Segítségével személyiségfejlődésünket, de akár gyógyulásunkat is felgyorsíthatjuk. Lynda Monk, a „Writing Alone Together” című könyv szerzője a saját bőrén tapasztalta, milyen pozitív változásokat hozott az életébe az írás. Segítette abban, hogy harminc éves korában ki merjen lépni első házasságából, és egy szigetre költözzön egyedül. Előre mozdította abban, hogy otthagyja állását, és nekifogjon saját vállalkozásának.

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

A drogfogyasztás kialakulásának lehetséges okai II. rész

Komáromi Éva (2000) a drogfogyasztás kialakulásában szerepet játszó tényezőket négy csoportba osztja, úgymint drogok sajátosságai, a drogfogyasztó jellemzői, a családi háttér, és a társadalmi, környezeti hatások. A drogok sajátosságai közül a pozitív hatások és az ennek tulajdonítható vonzerő mellett a hozzászokást és függőséget kiváltó hatást, a megnövekedett kínálatot (hozzáférhetőség) és az elérhető árat említi.

Rothbart Erika képe
Ellenőrzött szakember

A válásról (3. rész)

Hogy hogyan hat a válási helyzet a gyerekre, milyen viselkedéses szinten megnyilvánuló jegyei vannak, a pedagógusok számára jól ismert. Ha a válás az „itt és most”-ban játszódik, az gyakran nyomot hagy a gyerek viselkedésén: ragaszkodóbb lehet, rosszabbul viselheti az elválásos helyzeteket, nyugtalanná válhat, teljesítménye leromolhat, megjelenhet a feszültség és az agresszió a kortársakkal való viszonyban is.

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

A gyűrű-Felnőttmesék

Egyszer egy király összehívta az udvar bölcseit és így szólt hozzájuk:

„Csináltatok egy gyönyörű gyűrűt, a legszebb gyémántokkal ékesítve.

Szeretnék egy titkos üzenetet belevésetni, ami majd a legnagyobb elkeseredésemben is segíteni fog nekem. Rövid legyen, hogy elférjen a gyémántok mellett.”

 A bölcsek és tanultak, hosszú szövegeket fogalmaztak meg a királynak, de egy sem volt 2-3 szónál rövidebb.

A királynak volt egy öreg szolgálója, aki már a király apját is szolgálta, ezért különlegesen közel állt a király szívéhez.

Pauljucsák Péter képe
Ellenőrzött szakember

A személyközpontú terápia bejósolható folyamata

Érdemes lehet felhívni a figyelmet a személyközpontú terápiás folyamat bejósolhatóságára, hadd idézzek emiatt néhány gondolatot Carl Rogers egyik írásából, amely az American Psychologist lapban jelent meg „Significant Aspects of Client-Centered Therapy” címmel.

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Buddhizmus, pszichoanalízis és pszichológia

A nyugati kultúrában a buddhista filozófia a 19. és a 20. században jelent meg (Porosz, 2010). A szerző szerint 1950-es évektől fokozatosan egyre több cikk született, amelyik a buddhista tanokat a pszichológia és a pszichoanalízis alaptéziseivel hasonlította össze. Fromm és Suzuki (1989) szerint jelentős rokonság fedezhető fel a zen-buddhizmus (a Buddhizmus egyik ága, mely Japánban, Kínában és Vietnámban terjedt el) és a pszichoanalízis között.

Bogdán Brigitta képe
Ellenőrzött szakember

Modern világ - modern család, megváltozott női – férfi szerepek 3. rész

A konzervatívabb nézeteket vallók gyakran érvelnek azzal, hogy a férfiak természetüknél fogva „felfedezők”, a nők pedig „gondoskodók”, ezért jobb, ha a férfiak építenek karriert, a nők pedig biztosítják az otthon melegét – így lelheti meg mindenki a boldogságát. Ez azonban igencsak leegyszerűsítő, egyoldalú szemlélet.

Bogdán Brigitta képe
Ellenőrzött szakember

Modern világ - modern család, megváltozott női – férfi szerepek 2. rész

Ahogy az első részben szó volt róla, a 20. század második felében a család fogalma és a családdal kapcsolatos attitűdök jelentős változáson mentek keresztül, és ezt csak tovább árnyalja, hogy a fejlett országokban a családdal kapcsolatos változások a női és férfi szerepeket is érintették. Ezek a változások napjainkban is zajlanak, melyek bizonytalanságot okozhatnak mindkét társadalmi nem részéről.

Szalai Tamás Dömötör képe
Ellenőrzött szakember

Kiút a negatív önértékelésből - 25 apró lépés a valódi önbecsülés felé

Öbbecsülésünk személyes és kapcsolati életünk alappillére, meghatározza, hogy látjuk magukat, mennyire érezzük messze céljainkat, hogyan veszünk részt az életünkben. Míg a negatív önértékelés sok egyéb - biológiai, helyzeti - tényező mellett valóban egy "téves kiértékelésen" múlik, az önbecsülés önmagunk értékének elfogadását, meglését, az életünkért való hálát jelöli.

Oldalak